Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský projekt NAKAP II pomůže rozvoji vzdělávání. Zapojí se do něj školy, liberecká Krajská vědecká knihovna i IQLANDIA

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 07. 2020 12:39
  • Školství

Sdílet článek

Desítky středních škol napříč celým krajem, ale i pedagogicko-psychologické poradny, vědecké centrum IQLANDIA a Krajská vědecká knihovna Liberec se zapojily do rozsáhlého krajského projektu, díky němuž si školáci a studenti rozšíří obzory v polytechnických oborech a dospělí odborníci absolvují rozmanitá školení, která jim pomohou zkvalitnit výuku. Potrvá tři roky a náklady, které převyšují 130 milionů, zaplatí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Projekt Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II (NAKAP LK II) také nabídne kroužky navazující na vzdělávací program a prohlubující tím znalosti a dovednosti středoškoláků.

„Mohou se těšit na badatelskou chemii, robotiku, architektonický ateliér, kroužek nekonvenčních technologií či malování a pískování skla,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Partnerské školy si budou moci pořídit nové vybavení, stroje a zařízení v celkové hodnotě téměř 40 milionů korun.“

Tento projekt reaguje na výstupy svého předchůdce, v němž se odborníci zabývali školskou inkluzí. Nabídka odborného vzdělávání bude proto směřovat i na kariérové poradce na základních školách a jejich ředitele, aby mohli žáky vhodně nasměrovat při výběru středních škol. „Využijí exkurzí do středních škol a do významných firem v kraji,“ poznamenal hejtman Martin Půta.

Za evropské peníze kraj také vybaví minimálně 45 základních škol v regionu polytechnickými pomůckami a zařízením. „V této oblasti budeme spolupracovat s místním nadačním fondem LISTEM 21, jehož záměrem je podporovat polytechnické vzdělávání v kraji,“ dodal Tulpa.

Hlouběji do potíží, které byly zjištěny při diskusích o tématu školské inkluzi, zasahuje také plánovaný monitoring zájmu škol o sdílení poradenských odborníků. „Zajímá nás, nakolik základní školy tíží nedostatek odborných pozic, především speciálních pedagogů a školních psychologů,“ vysvětlil na závěr náměstek Tulpa.

NAKAP

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky