Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský radní Jaroslav Podzimek se zúčastní zasedání Komise AKČR pro životní prostředí a zemědělství

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8938|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Radní pro životní prostředí a zemědělství Jaroslav Podzimek se zúčastní zasedání  Komise země Rady Asociace krajů ČR pro životní prostředí a zemědělství, které se koná 26. a 27. října v Olomouckém kraji.

V rámci jednání  krajští radní absolvují  prohlídku vodní přečerpávací elektrárny „Dlouhé stráně“.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky,“ připomněl radní.

Elektrárna se nachází uvnitř chráněné krajinné oblasti, což zejména zpočátku vyvolávalo kritiku veřejnosti. Dnes již stavba výraznější množství kritiky nevyvolává; Elektrárna pořádá celoročně (i o víkendech a svátcích po předchozím telefonickém objednání) exkurze pro veřejnost, které sestávají z návštěvy infocentra a promítání dokumentárního filmu o elektrárně, prohlídce podzemní strojovny s turbínami a případné obhlídky dolní a horní nádrže. Ročně navštíví Dlouhé stráně asi šedesát tisíc turistů, od zprovoznění střediska jimi prošlo na 350 tisíc návštěvníků.

PVE Dlouhé stráně disponuje nádržemi s výškovým rozdílem 510,7 m.

Při plném načerpání horní nádrže stoupne její hladina o 21,5 m a hladina dolní nádrže klesne o 22,2 m. Horní nádrž je izolována 18cm vrstvou přírodního asfaltu, který byl dovezen z Albánie – byl totiž potřeba materiál, který bez poškození vydrží rozsah teplot od −30 do +60 °C. Vedle horní nádrže stojí malá mohyla, která uchovává původní výšku vrcholu hory, která byla jinak seříznuta asi o tři metry.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky