Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský radní Pavel Petráček jel pro charitativní organizace na rotopedu

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8245|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

K akci nazvané Oranžové kolo Nadace ČEZ se minulý pátek na nám. E. Beneše v Liberci připojil také krajský radní pro sociální věci a menšiny Pavel Petráček, který minutovou jízdou na speciálním rotopedu šlapal o body pro místní neziskové organizace Fokus Liberec nebo občanské sdružení Tulipán Liberec. Nadace ČEZ na Oranžové kolo vyčlenila 100 tisíc korun. Z vítězství v přátelském souboji se nakonec radoval liberecký Fokus, jemuž cyklisté našlapali 51 528 korun. Druhá nezisková organizace, občanské sdružení Tulipán však nezůstal s částkou 48 472 korun příliš pozadu.

 

Do zápolení v pedálech Oranžového kola se zapojila i řada přítomných osobností, za Skupinu ČEZ Martin Hušek, vedoucí odboru Zákaznická centra Region, se kterým se Pavel Petráček utkal,  také juniorský mistr světa v cyklokrosu Martin Šimůnek, náměstek primátora Milan Šír, olympionička Štěpánka Hilgertová, mistr světa Martin Koukal  i zástupci obou neziskových organizací Marcela Adamičková (Tulipan) a Jana Horáková (Fokus).

Poté Pavel Petráček odstartoval večerní projížďku cyklistů z Liberce do Bedřichova. Celkem 35 zapálených účastníků se spolu se známými sportovci a osobnostmi se vydalo na 10 km trasu z Liberce do Bedřichova. Cílovou pásku peloton včele s legendárním účastníkem Tour de France Josefem Zimovčákem na vysokém kole protnul na Jizerské magistrále v Bedřichově.

Cyklisté dostali tip na nové webové stránky www.cez.cz/regionum, kde naleznou řadu tipů na výlety po oranžových cyklostezkách. Skupina ČEZ se výstavbě tras pro cyklisty, ale i pro pěší a běžkaře, věnuje dlouhodobě, celorepublikově podpořila již stovky kilometrů tras. Slavnostní předání šeků proběhlo v cíli oranžové trasy, u stadionu v Bedřichově za účasti starosty obce Petra Šmause a všech účastníků pelotonu.

Fokus Liberec – sdružení pro péči o duševně nemocné – vznikl v roce 1993. Jeho posláním je podpora duševně nemocných lidí v samostatném rozhodování, jednání a řešení své sociální, pracovní i zdravotní situace. Za tímto účelem FOKUS Liberec zřizuje sociální služby chráněného a podporovaného bydlení, pracovní rehabilitace, terénní programy a nabízí pracovní příležitosti na chráněných pracovištích.

Ředitelka sdružení Jana Horáková uvedla: „Chceme peníze využít na provoz chráněných dílen, kde jsou zaměstnáni převážně lidé, kteří onemocněli schizofrenií. Především půjde o nákup materiálu.“

Sdružení TULIPAN Liberec bylo založeno v roce 2004. Jeho základním posláním je podpora samostatnosti, občanského začlenění a volnočasových aktivit lidí s postižením. Provozuje chráněnou rukodělnou dílnu, kde zaměstnává 21 klientů se zdravotním postižením, poskytuje bezplatné poradenství pro klienty, rodiče a příbuzné lidí s handicapem, ale i pro ty, kdo s nimi pracují nebo o ně pečují.

„Peníze z Oranžového kola chceme využít částečně na úhradu mezd našich postižených zaměstnanců a částečně na nákup materiálů pro chráněnou dílnu, kde jsou zaměstnaní,“ uvedla projektová manažerka Sdružení TULIPAN Zora Machartová.


 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky