Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajský radní společně se starostou Josefova Dolu předají ceny vítězům Monte Karla

Krajský radní společně  se starostou Josefova Dolu předají ceny vítězům Monte Karla

[29922|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/vnejsi_vztahy/veter_8ac37cf10e.jpg]

06. 02. 2009
[id:7485|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Krajský radní Pavel Petráček a starosta Josefova Dolu Jan Miksa předají v sobotu 7. 2. v 18 hodin ceny vítězům II., ročníku zimní soutěž historických automobilů nazvané Monte Karlo. Pořádá ji  opět vratislavické Automuzeum, a proto centrum celé akce bude v areálu vratislavického pivovaru Konrad, kde také Automuzeum sídlí.

 Přesto, že v zahraničí se takovéto zimní soutěže historických vozidel jezdí s velikou oblibou, v České republice je “Severočeské Monte Karlo Historic Rallye" jedinou soutěží tohoto druhu. Dnes odstartovalo na čtyřicet historických automobilů z let 1948 - 1982 na rozhodně nelehkou jízdu, která celkem čítá téměř 450 ujetých kilometrů. “Ve startovním poli budou samozřejmě svým počtem kralovat převážně škodovky s modely Škoda 1100 Tudor, Škoda Octavia, Škoda 1000 MB nebo Škoda 100. Nechybějí ani vozy jiných světových značek, jako Alfa Romeo, Austin, BMW, Fiat, Lada, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, Renault, Saab, Simca, kopřivnická Tatra nebo Volkswagen," říká ředitel soutěže Milan Bumba.

 Každý den čeká na účastníky téměř 200 kilometrů, ve kterých bude několik měřených úseků pravidelnosti. Celá soutěž se vhledem k historických vozům i velké části trasy na běžných silnicích nejede na rychlost. Ve spojovacích etapách mají soutěžní vozy předepsaný jízdní průměr 35 km/h. V měřených úsecích se jede na pravidelnost, což znamená, že prvním průjezdem si posádka určí čas jakoukoli sobě vhodnou rychlostí a v druhém kole jej musí dosáhnout na desetinu vteřiny stejný. Za předčasný nebo pozdní průjezd cílem druhého měřeného úseku jsou trestné body.

 V pátek 6. února odstartovaly soutěžní vozy před libereckou radnicí na celodenní etapu. Ta je zavedla podle předem připraveného itineráře přes Kryštofovo údolí, Křížany, Jablonné v Podještědí a Zákupy na Českolipsku. Měřené úseky budou v autodromu Sosnová a v novém Auto-Moto areálu v Bělé pod Bezdězem.

Sobota 7. února je naopak směřována na Hrádecko a Frýdlantsko s tím, že v odpoledních hodinách se všechny vozy vrátí kolem 15 hodiny zpět do pivovaru Konrad ve Vratislavicích nad Nisou, kde bude cíl a v 18 hodin  vyhlášení výsledků.

Tato akce vznikla v roce 2008 jako vzpomínka na libereckého automobilového závodníka, Leopolda Lancmana. Ten se v letech 1949 a 1950 zúčastnil se svým soukromým vozem Aero Minor slavné a náročné zimní soutěže Rallye Monte Carlo. Světoznámá soutěž Monte Carlo se jezdí jako jedna z nejnáročnějších rallye již více jak 60 let vždy, koncem ledna. Leopold Lancman tehdy dojel v silné světové i tovární konkurenci na krásném 26. místě z 280 startujících. “Naše akce získala vzhledem k ochranným známkám názvu původní rallye částečně počeštěné pojmenování “MONTE KARLO", ale i tak je nejen mezi majiteli historických vozidel po celé České republice v současnosti středem velikého zájmu," říká za pořadatele Milan Bumba.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302