Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský úřad nabídl rady, jak ušetřit vstupem do svazku škol

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 02. 2018 00:00
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

Utvoření svazku škol je jednou z možností vzdělávacích subjektů, jak výrazně ušetřit na provozních nákladech. Ve čtvrtek 22. února proběhl na toto téma v budově krajského úřadu seminář s názvem Školy zřizované svazkem obcí – nové možnosti a možnost volby. Byl určen především starostům, zastupitelům a ředitelům škol. Tedy všem těm, kterých by se případná změna týkala.

Co si představit pod pojmem „svazková škola“? „Zjednodušeně řečeno jde o představu, kdy několik škol v regionu vytvoří jeden subjekt a společně hospodaří, což může znamenat úspory v provozních nákladech,“ uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství mládeže, zaměstnanosti, tělovýchovy a sportu Petr Tulpa.

Současné finanční nároky stále rostou, mnohdy bez odpovídajícího zvyšování kvality dané služby. Dalším problémem v oblasti vzdělávání je například demografický vývoj, tedy úbytek žáků vstupujících do systému. V důsledku toho se hledají cesty a nové možnosti, jak daný stav zlepšit. Jednou z variant je právě zřízení svazkových škol, kdy školy a vzdělávací zařízení historicky samostatné a zřizované jednou obcí se propojí pod jednu novou právnickou osobu, jejímž zřizovatelem by se stal svazek obcí.

Cílem semináře, který se ve čtvrtek 22. února na toto téma konal v budově krajského úřadu, byla argumentační a základní metodická podpora pro změnu uspořádání, řízení a zřizovaní škol a školek do podoby škol zřizovaných svazkem obcí. Seminář se zabýval nejen tím, jak svazkovou školu zřídit a provozovat, ale také zkušenostmi zástupců krajů, kteří již ve svých obvodech toto uspořádání mají. „Účastníkům byla představena další možnost a varianta správy škol, kterou školský zákon již od roku 2006 umožňuje a která se může pro některé obce ukázat jako nečekaně jednoduché a účinné řešení problémů ekonomických, provozních nebo problémů se zajišťováním kvality vzdělávání,“ uzavřel náměstek Tulpa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky