Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajským uprchlickým centrem prochází stále méně lidí. Není již potřeba akutní odborné ošetření přímo na místě

29. 06. 2022

Od pátku 1. 7. 2022 nebude v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) působit lékař, který tam zajišťoval uprchlíkům odbornou první pomoc. Akutní odborné ošetření bylo využíváno, když do centra přijížděly denně stovky uprchlíků, často v nedobrém zdravotním stavu. V současné době centrem prochází nesrovnatelně méně osob než na začátku uprchlické krize. Centrum bude od 1. 7. otevřeno v pondělí od 8 do 17 hodin a v úterý až pátek od 8 do 15 hodin.

„Všechny osoby, které projdou registračním procesem včetně zaregistrování se u zdravotní pojišťovny mají nárok na hrazenou zdravotní péči. Sjednání zdravotního pojištění v uprchlickém centru však není podmínkou. K veřejnému zdravotnímu pojištění je nutné se přihlásit po získání víza do 30 dnů, a to na kterékoliv pobočce jakékoliv zdravotní pojišťovny v České republice,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Od 1. 7. 2022 se ukrajinští uprchlíci v případě potřeby zdravotní péče mohou obracet:

•           V případě ohrožení života na Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje.

•           V případě akutních problémů v pracovní době – na praktického lékaře v blízkosti svého ubytování – seznamy k dispozici v KACPU či na webu Libereckého kraje (LK). (S lékařem je vhodné se vždy na návštěvě nejprve telefonicky domluvit.)

•           V případě potřeby předepsat dlouhodobě užívané léky – na praktického lékaře v blízkosti svého ubytování – seznamy jsou k dispozici v KACPU či na webu LK. (S lékařem je vhodné se vždy telefonicky domluvit.)

•           V případě akutních problémů, které se objeví mimo pracovní dobu – na ordinace lékařské pohotovostní služby v daném regionu – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.

•           V případě náhle vzniklých bolestí zubů – na ordinace zubní pohotovostní služby – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.

•           V případě jiných neakutních zubních potíží – na zubní lékaře dle seznamu – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK. (S lékařem je vhodné se vždy na návštěvě nejprve telefonicky domluvit.)

•           V případě akutních gynekologických obtíží – na lékaře gynekology – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.

•           Těhotné ženy se mohou obracet na těhotenskou poradnu v Krajské nemocnici Liberec – informace jsou k dispozici v KACPU či na webu LK.

•           Děti budou v případě nutnosti vyšetřeny z důvodu podezření na akutní onemocnění v ordinaci dětské ambulance Krajské nemocnice Liberec či v ordinaci praktických lékařů pro děti a dorost – informace a přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK. (S lékařem je vhodné se vždy na návštěvě nejprve telefonicky domluvit.)

•           V případě akutních problémů, které se objeví mimo pracovní dobu, budou děti vyšetřeny – v ordinaci dětské pohotovostní služby v daném regionu – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.

 

Anna Vašková
odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů
anna.vaskova@kraj-lbc.cz