Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajští radní schválili sloučení dvou středních škol: textilní a strojní

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 17. 05. 2023 10:48
  • Školství

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje odsouhlasila sloučení Střední průmyslové školy textilní se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou a Vyšší odbornou školou. Textilní obory Oděvnictví a Textilnictví zůstávají stále zachovány a navíc posílí o možnosti výuky v centru odborného vzdělávání průmyslové školy. Celý záměr ještě musí schválit krajské zastupitelstvo, které bude o tomto bodu předpokládá jednat v úterý 30. května v 16:15 hodin.

Připravované sloučení Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy se Střední průmyslovou školou textilní schválila včera rada kraje. Sloučení ještě musí odsouhlasit krajští zastupitelé. Změna by měla vstoupit v platnost od 1. července tohoto roku. Podle nového schématu se bude vyučovat od školního roku 2024/2025. „Pokud záměr v květnu schválí i krajské zastupitelstvo, název školy bude znít Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Liberec, příspěvková organizace. Ředitelem zůstane Jaroslav Semerád,“ uvedl náměstek pro školství, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

Liberecký kraj se snaží udržet síť středních škol oborově pestrou a zachovat i obory vzdělání, které mají v regionu staletou tradici. „Z dlouhodobého hlediska je však nutné přizpůsobit nabízené obory vzdělání novým požadavkům společnosti a trendům v daných odvětvích. Zároveň vnímáme silnou potřebu rozšířit všeobecné vzdělávání,“ upřesnil Čeřovský. „Směřování absolventů textilních oborů by mělo být také možné do odvětví průmyslu jako jsou nanovlákna či textilie se specifickými vlastnostmi, a také a do zdravotnictví, například aplikace léků pomocí RNA vláken a podobně. Škola bude dále rozšiřovat, prohlubovat a zintenzivňovat spolupráci s významnými sociálními partnery jako ČEZ, Magna, Benteler, Jablotron, ELMARCO či Technická univerzita v Liberci.“

„Jednali jsme také s Asociací textilního-oděvního-kožedělného průmyslu ATOK o spolupráci a rozvoji obou textilních oborů a připravujeme podpis sektorové dohody,“ doplnil hejtman Martin Půta.  

Náměstek Jiří Čeřovský a hejtman Martin Půta jednali se zástupci a učiteli školy, s rodiči i s žáky. „Jak stále opakujeme, textilní obory jako takové rušit nechceme, i proto zachováme stávající školskou radu současné textilní vzdělávací instituce, která bude mít patronát nad těmito obory,“ uzavřel Jiří Čeřovský.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky