Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kravaře se již brzy dočkají nového obchvatu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 10. 2019 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Od podzimu roku 2017 probíhá výstavba více než dvou a půl kilometrové přeložky státní silnice I/15 v Kravařích. Zahájení provozu po obchvatu plánuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) od 5. listopadu 2019. Přeložka odvede z centra obce nákladní dopravu, zamezí nehodám chodců a cyklistů a sníží hluk. Celkové náklady na její výstavbu dosáhly 297 milionů korun včetně DPH.

„Obec Kravaře dlouho zatěžovala tranzitní doprava na silnici I/15. Jsem proto za samosprávu Libereckého kraje rád, že se podařilo přeložku dokončit. Již brzy budeme znovu jednat o urychlení výstavby obchvatu České Lípy,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Přeložka silnice I/15 měří 2.715 metrů. Součástí stavby je i okružní křižovatka v místě křížení obchvatu Kravař se stávající silnicí I/15 ve směru Kravaře–Litoměřice a na komunikaci III/2605. Řidiči mohou okružní křižovatku využívat již od loňského prosince, kdy stavbu povolil Krajský úřad Libereckého kraje v režimu předčasného užívání. Od srpna letošního roku mohly automobily projíždět prvním úsekem nové silnice I. třídy, a to ze směru od Stvolínek po začátek Kravař. Trasa mimo zastavěné území obce bude zprovozněná začátkem letošního listopadu. Rozhodnout o tom musí speciální stavební úřad.

Novostavba přeložky silnice I/15 vede jižně od obce Kravaře mezi okrajem zástavby a železniční tratí Českých drah. Cílem přeložky je odklonit tranzitní dopravu mimo zastavěné území obce, zlepšit životní podmínky tamějších obyvatel, snížit riziko nehod chodců a cyklistů. „Zároveň se sníží míra hlukového zatížení, zlepší se využití stávající silnice I/15 pro místní dopravu. Investorem stavby je ŘSD. Předpokládaná hodnota přeložky silnice je 297 milionů korun,“ vysvětlil Jan Wohlmuth, ředitel ŘSD pro Liberecký kraj.

ŘSD zahájí na jaře 2020 v Libereckém kraji další stavby. Největší z nich bude přestavba mimoúrovňové křižovatky na silnici I/35 a I/65 v prostoru Rádelský Mlýn. „Chceme tím předejít nehodám, jelikož se jedná o úsek, který je opravdu nebezpečný,“ dodal náměstek Sviták. Změnou křižovatky se stane silnice I/35 mezi Turnovem a Libercem plnohodnotnou komunikací pro motorová vozidla. Modernizace potrvá do podzimních měsíců roku 2022. „Zároveň plánujeme zahájit práce na stavbě I/35 Ktová – odstranění úrovňového přejezdu. Stavba by měla začít v létě příštího roku. Celkové náklady odhadujeme na 226 milionů korun včetně DPH,“ uzavřel Jan Wohlmuth.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky