Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kreslíř Petr Ferdyš Polda vystaví na kraji své ilustrace knih Marka Řeháčka

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 10. 2012 16:42

Sdílet článek

 

Liberecký kraj pod záštitou statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerové pořádá v sidle Libereckého kraje, U Jezu, vestibul, v Liberci vernisáž výstavy ilustracímalíře Petra Ferdyše Poldy do vlastivědných publikací Marka Řeháčka nazvanou Cesta krajinou.

Zahájení se koná ve středu 7. listopadu v 16 hodin. Úvodní slovo přednese Marek Řeháček,

Výstava je přístupná od 2. do 30. listopadu 2012, 8.00 – 17.00 hod., pondělí a středa do 18.00 hod. Hudební doprovod a občerstvení je tradičně zajištěn.

 

Petr Ferdyš Polda

-------------------------------------

Narodil se 22. června 1960 v Liberci, po vystudování Střední průmyslové školy strojní pracoval jako montážní dělník a kontrolor v motorárně LIAZu. Prošel celou řadou dalších zajímavých povolání - pastevec, manažer, správce koupaliště, grafik a novinář. Od počátku devadesátých let se navíc živí jako výtvarník. Příležitostně se též zabývá reklamní tvorbou.

 

Kreslit začal již v dětství, pod vlivem svého strýce - amatérského malíře - postupně přešel k olejomalbě. Je typickým představitelem realistické krajinomalby, vzorem jsou mu ruští realisté. Petr Polda se inspiruje především krajinou severních Čech, jeho velkorozměrové obrazy, zastoupené dodnes výhradně v soukromých sbírkách, zachycují především přírodní scenérie. 

 

V posledním období nachází oblibu a obživu v kresbách. Jeho tužkokresby sloužily jako výtvarný doprovod k článkům v Kalendáři Liberecka, časopise Lužické a Jizerské hory, Právu a Hrádecku. Ilustroval knihy Hrádek nad Nisou - obrázky z minulosti (1995), O pozoruhodných a tajemných místech Ještědských hor (1995), Vyprávění o strašidlech (1996) a Hrádecko - kraj skal, pelyňku a větrných mlýnů (1997). V současnosti jeho kresby zdobí vlastivědnou přílohu časopisu Hrádecko.

 

Petr Ferdyš Polda je svému okolí znám jako horolezec, podivín, fantasta a neskutečně všestranný hudebník (kytara, mandolína, basa). Společně s dětským turistickým oddílem Kletr, který spoluzaložil a dodnes vede, procestoval kus světa (Rusko, Nepál). Kdysi o něm bylo napsáno, že by se se svojí prokopnutou kytárkou a obrazy lesů protloukl v každém století. Všichni jeho přátelé potvrzují, že je to pravda.

 

Petr Polda je ženatý, má dvě dcery, žije v Liberci.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky