Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Křišťálové údolí zpestřuje také sklárna ve Frýdlantském výběžku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 05. 2021 17:15
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Ve Frýdlantském výběžku působí umělecká sklářská huť Spider Glass. Patří k obci Heřmanice už od roku 1990 a věnuje se ruční výrobě doplňků a šperků. Hlavním technologickým postupem je takzvané spékaní a lehání skla neboli fusing. Ve svých půdních prostorách má firma rozsáhlou galerii ateliérové produkce skla a šperku.

Návštěvníci malebné vesničky na Frýdlantsku u polských hranic by neměli opomenout sklářský ateliér, kde uvidí celý provoz s velkou fusingovou pecí a brusírnou skla, stejně jako ukázky skleněných výrobků a rozmanitých šperků v ateliérové galerii.

„Na Frýdlantsku ojedinělý sklářský atelier láká návštěvníky nejen na to, že si mohou něco ze skla vyrobit, ale i na adventní trhy, kam se sjíždí celý kraj. Mě pokaždé při návštěvě překvapí nové výrobky a také vřelá atmosféra, která tam panuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V počátcích se v ateliéru navrhovaly a vytvářely skleněné interiéry. Nyní se specializuje na originální ručně zhotovené skleněné šperky, jakými jsou náramky, přívěsky, náušnice, dále na užitkové sklo do domácnosti – mísy, vázy, popelníky, svícny či talíře, i na monumentální objekty ze skla: interiérové plastiky a skleněné stěny.

Ateliér vyváží svá díla do evropských zemí a zámoří. Z dílny v Heřmanicích pocházejí například skleněná křtitelnice katedrály v Rotterdamu, světelné rampy hotel v Singapuru, monumentální lustry Dallas USA či skleněný bar jistého hotelu v Polsku.  Skláři z Frýdlantska doposud vystavovali v galeriích v Německu, Polsku, Holandsku, Francii a Arabských Emirátech.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky