Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krizový štáb Libereckého kraje zasedal již poosmé, zhodnotil týdenní opatření

20. 03. 2020

Hodinu po poledni již poosmé v řadě zasedal Krizový štáb Libereckého kraje. Hejtman Martin Půta poděkoval za dosavadní práci všem jeho členům, ale také zdravotníkům, dobrovolníkům a dalším důležitým lidem. Během víkendu se mění některé jízdní řády, a to zejména na trase z Liberce do Varnsdorfu. Krajská policie již také monitoruje situaci v rekreačních oblastech v regionu, kam jezdí lidé z jiných krajů. Podle informací jsou nařízení vesměs dodržována. Do Libereckého kraje poputuje 22.500 respirátorů FFP2, které dnes dopravilo do Prahy letadlo z Číny.  

„Lidem, kteří mají chalupu či nějakou rekreační nemovitost v našem regionu, bych chtěl vzkázat, ať respektují veškerá nařízení a doporučení. Je třeba ale odlišit osoby, které pravidla nedodržují a jež mají nařízenou karanténu od praktického lékaře nebo od hygieny. Tito lidé by měli zůstat doma. Policie se tomuto seznamu bude věnovat, bude je prověřovat a žádat o to, aby podmínky karantény dodržovali. Těm, kteří se na naši linku nahlásili, bych chtěl poděkovat. Informace jsou pro nás důležité kvůli zásahu hasičů či záchranářů, kteří se mohou setkat s potenciálním zdrojem nákazy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Dopoledne přistálo v Praze letadlo s 1.100.000 ochranných pomůcek FFP2. Do Libereckého kraje poputuje 22.500 těchto respirátorů. „Budeme je distribuovat prostřednictvím Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje brzy zítra ráno do zdravotnických zařízení, do ústavů sociální péče či do dopravy. Zatím je nemůžeme poskytnout občanům,“ dodal hejtman Martin Půta.

Na základě opatření při současné situaci ohledně výskytu koronaviru dochází od 21. 3. k omezení spojů na lince L7. Spojení Libereckého a Ústeckého kraje zůstává zachováno. Vlaky neobsluhují stanice na německém území. Omezuje se provoz spojů ve špičkách pracovních dnů mezi Hrádkem nad Nisou a Libercem. Více informací je na stránkách http://www.iidol.cz/.

Omezení pohybu osob a zabezpečení zdraví obyvatel se dotýká i přepážek pro kontakt s cestujícími. Ty nyní provozují dopravci ČD a ARRIVA. Dopravce Die Länderbahn zachoval kontakt s cestujícími prostřednictvím telefonu.

Další krizový štáb zasedne v pondělí 23. března ve 13 hodin. K dnešnímu dni je v Libereckém kraji nakaženo 7 lidí novým virem COVID-19.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419