Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kulaté stoly Libereckého kraje propojily odborníky se studenty. Otevřely téma dopravy a energetiky

Mgr. Eva Říhová

odborný zaměstnanec pro externí komunikaci

  • 11. 07. 2022 16:32
  • Rozvoj

Sdílet článek

„Před všemi nápady upřímně smekám a věřím, že se nevidíme naposledy. Rád s vámi budu na řešení problémů, které nás pálí, spolupracovat.” Tak se loučil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje se soutěžícími dubnového Liberec Ideathon 2002. Ještě před letními prázdninami tento slib zástupci Libereckého kraje společně s Agenturou regionálního rozvoje naplnili a se soutěžícími společně zasedli za kulatý stůl.

Ideathon před časem postavil před šedesátku studentů z Libereckého kraje čtyři výzvy, jak snížit zátěž na životní prostředí regionu. Řešily se úspory energií v budovách KÚ LK a TUL, dopravní situace v liberecko-jablonecké aglomeraci nebo využití otevřených dat, se kterými chce kraj intenzivněji pracovat v rámci své koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj.

Dva vítězné týmy si rozdělily devadesát tisíc korun. Porota následně ocenila další dva týmy zvláštní cenou dohromady třiceti tisíci korun. „Ideathon je důležitou součástí snahy o zapojení mladých lidí do řešení problematiky regionu. Výzvy jsou definovány tak, aby odpovídaly realitě a studentská řešení měla co největší šanci se uplatnit,” řekl na adresu Ideathonu Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Nápady vzešlé ze soutěžního klání se zástupci Libereckého kraje, Agentury regionálního rozvoje a projektu Smart Akcelerátor LK rozhodli společně rozvíjet na platformě kulatých stolů za účasti odborníků a studentů. V červnu se proto opět otevřela palčivá témata regionu. Poprvé zasedly za kulatý stůl pracovní skupiny k diskuzi o tématu dopravy, podruhé se probíralo téma energetiky. Především první z kulatých stolů přinesl díky účasti krajského koordinátora veřejné dopravy, společnosti KORID LK, velmi zajímavou dynamiku.

Studenti Technické univerzity, Obchodní akademie Liberec, SPŠSE v Liberci, Doctrina - Podještědského Gymnázia a dalších škol, sdíleli svůj pohled na funkcionalitu dopravní aplikace Idolka i na její propagaci, kterou společně identifikovali jako největší bolavé místo. „Vyslechnout si, jak na veřejnou dopravu nahlíží mladí lidé i to, jak by oni sami řešili její problematiku, je pro nás cennou zpětnou vazbou,” říká Otto Pospíšil, jednatel KORID LK. Výstupem druhého kulatého stolu na téma energetiky se stala především výzva, kterou do pléna vznesl Petr Dobrovský, jednatel Agentury regionálního rozvoje. „Na půdě kraje vzniká mnoho projektů, které mají do budoucna řešit energetické otázky dneška. Je zde ale něco, co můžeme udělat my všichni, tady a teď. Můžeme přestat energiemi plýtvat,” uzavřel setkání Petr Dobrovský a na to konto vyzval studenty, ať sami přijdou za svými pedagogy a řediteli s návrhy, jak snížit spotřebu energií ve školách.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky