Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kulatý stůl propojil zástupce kraje a statutárních měst. Jednali o moderní udržitelné energetice

03. 05. 2023

Malé setkání u kulatého stolu, kterého se zúčastnili Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje a jeho protějšky z krajských statutárních měst, za Liberec Adam Lenert, náměstek primátora Liberce a Petr Roubíček, náměstek primátora Jablonce nad Nisou, hostila Agentura regionálního rozvoje. Přítomni byli i  energetičtí specialisté, což dalo setkání váhu i po odborné stránce. Všichni se shodli na jednom: Liberecký kraj potřebuje moderní, udržitelnou a efektivní energetiku.

„Naším cílem je mít v regionu energetiku, která bude nejen pokrývat potřeby kraje a měst, firem a občanů, ale bude i šetrná k životnímu prostředí," poznamenal Zbyněk Miklík.

Kraj ani město nestojí na začátku cesty. Střechy krajských budov v blízké budoucnosti pokryjí solární panely. Letos dojde k instalaci prvních tří fotovoltaických elektráren, postupně pak kraj osadí desítky dalších. Města jdou podobným směrem, Liberec má kupříkladu vytipováno a povětšinou i schváleno deset střech vhodných pro instalaci fotovoltaiky. Trojice zainteresovaných tak předpokládá nutnost koordinace aktivit v budoucnosti.

Cílem je postupně budovat infrastrukturu komunitní energetiky včetně zdrojů udržitelné energie. Tu by měly postupně využívat nejen veřejné instituce, ale i jednotlivé domy či bytová družstva. Celý systém se může podle přítomných stát zároveň zálohou pro kritickou infrastrukturu v případě výpadku dodávek z centrálních zdrojů. I proto je dobré jej rozvíjet.

Mimo zástupce veřejného sektoru se kulatého stolu zúčastnil i ředitel Teplárny Liberec Jan Sedláček, který předestřel svou vizi. Teplárna Liberec se podle něj bude snažit zlepšit svou energetickou nezávislost výstavbou dalších zdrojů energie, jako jsou solární, větrné nebo vodíkové elektrárny.

Vize je jasná. „Společně chceme v regionu rozvíjet energetiku budoucnosti, která bude stabilní, cenově dostupná a zároveň šetrná k životnímu prostředí,” říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

logo inovace

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324