Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kvíz, opičí dráhu i besedu pěstounů přinesl Krajský den rodiny

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 26. 05. 2023 10:33
  • Sociální

Sdílet článek

Nejen oslavou Mezinárodního dne rodiny, ale také poděkováním náhradním rodičům v našem kraji byla akce, která se uskutečnila v sobotu 20. května v Lidových sadech. Tu pořádá Liberecký kraj ve spolupráci s neziskovými organizacemi. Krajský den rodiny zároveň završil Týden náhradního rodičovství, který prostřednictvím volně přístupných akcí přibližuje veřejnosti náhradní rodinnou péči. 

„V současné době je v Libereckém kraji kolem 160 dětí, pro které se aktivně vyhledávají náhradní rodiny. Počet náhradních rodičů je však znatelně nižší. Je proto důležité o problematice hovořit a přibližovat ji veřejnosti i prostřednictvím Týdne náhradního rodičovství. Sobotní Krajský den rodiny byl třešničkou na dortu a já jsem rád, že tuto akci navštívilo téměř 500 návštěvníků. Podílelo se na ní mnoho lidí se srdcem na pravém místě z krajského úřadu i z neziskových organizací a já jim tímto děkuji,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Akci v areálu Lidových sadů v Liberci zahájil náměstek Petr Tulpa a koordinátorka kampaně Mít domov a rodinu – Samozřejmost, nebo vzácnost? Kamila Tůmová. V rámci hlavního programu, který se odehrál na pódiu v altánu, vystoupila například liberecká vokální skupina Akcent nebo taneční skupina TAKT Liberec. Divadlo Čmukaři zahrálo divákům loutkovou pohádku Čert to vzal a u přítomných dětí oblíbenou Klauniádu. Na akci nechyběl ani kouzelník Štěpán Šmíd. Program završila bubenická show Mr. Popelina. Vystoupili také hosté, kteří veřejnosti přiblížili důležitost náhradní rodinné péče.

Vedle hlavního programu byl přichystán také program doprovodný, o který se postarala mateřská centra Sítě pro rodinu a neziskové organizace, které se věnují doprovázení pěstounských rodin v našem kraji. Jsou to Amina – služby pro rodinu, Centrum Protěž, Rodinné centrum Maják, Most ke vzdělání – Bridge to Education, Centrum náhradní rodinné péče DAR a Dobrá rodina. Nejen děti si mohly vyrobit šperk z korálků nebo vlastní odznáček, namalovat obrázek rodiny nebo vyzkoušet různé pohybové aktivity. V rámci osvěty o náhradním rodičovství si mohli návštěvníci u stánku Libereckého kraje vyzkoušet kvíz Co vše vím, či nevím o pěstounství. Kvízu se zúčastnilo téměř 110 zájemců a 4 vylosovaní výherci dostali odměnu ve formě vstupenek do Botanické zahrady v Liberci, Muzea Českého ráje v Turnově či do Vlastivědného muzea a galerii v České Lípě. K dispozici byl také fotokoutek, z kterého si zájemci mohli odnést fotografii.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky