Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lázně Libverda lákají na památkově chráněnou kolonádu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 08. 2021 15:13

Sdílet článek

Klasicistní a empírové pavilony v Lázních Libverda pocházející většinou z přelomu 18. a 19. století jsou lákavým místem k procházkám i odpočinku. Areál lázeňské kolonády patří k památkám chráněným státem. Tvoří ho Kristiánův pramen, pavilony zřídel a gloriet. Dvoukřídlá kolonáda, která uzavírá téměř dvě strany prostranství kolem zřídel, byla postavena v polovině 19. století.

„Pro někoho, kdo jede do Libverdy poprvé, jsou lázně už po cestě tak trochu překvapením. Objeví se nečekaně, když po stoupání z Hejnic najednou klesnete do údolí, kde leží. A právě to, že jsou tyto malé lázně půvabně zasazené do horského podhůří, jim dodává na přitažlivosti. Samozřejmě kromě poskytované lázeňské péče,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pavilon Kristiánova zřídla s pitnou síní ve východní části kolonády se stavebně proměňoval. Současný protáhlý osmistěn s mansardovou střechou s prosklenými dveřmi ve střech hlavních stěnách a oválnými okénky v kosých stěnách vznikl na konci 20. let minulého století.

Pavilon Eduardova zřídla reprezentuje lázeňskou architekturu 1. poloviny 19. století. Trojdílná stavba ve střední části na střeše s kohoutem, který byl podle místní pověsti objevitelem prvního minerálního pramene, je otevřena k nejstaršímu dochovanému lázeňskému domu. Tato jednopatrová obdélná budova v klasicistním slohu ze začátku 19. století, s kamenným portálem, fasádou s dórským kladím a slunečními hodinami na nároží je dokladem vývoje stavitelství lázeňských budov v severních Čechách.

V blízkosti stojí drobná klasicistní stavbička datovaná rokem 1808 s osmi toskánskými sloupy zvaná Pavilon Mariina zřídla. Uvnitř za železnou mříží se nalézá nejstarší minerální pramen. V západní části areálu lze najít gloriet s dvojitou střechou a zdobnou vázou na vrcholu, který je nazýván pavilonem hudebním.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky