Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově má nové rozvody kyslíku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 02. 2024 13:54
  • Majetek a investice
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V dospělé části Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově skončily práce na nových rozvodech kyslíku. Tímto počinem se plicní sanatorium zařazuje mezi špičková zařízení v celé republice. Celkové náklady na projekt činily 17.300.000 korun a kraj na jaře letošního roku očekává dotaci z evropských zdrojů ve výši 13.924.976,33 korun.

„Moc mě těší, že se areál cvikovské léčebny průběžně a systematicky modernizuje. Jsem rád, že se tím daří zlepšovat podmínky zejména pro ty, kteří to nejvíce potřebují – tedy pro samotné klienty léčebny. Jedná se o unikátní prostředí, které splňuje nejnáročnější požadavky pro léčbu respiračních chorob,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Medicinální kyslík a vzduch pro pacienty léčebny byl vyrobený v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Vlastní technologie se skládá z oxygenátoru, který přesívá vzduch přes molekulové síto. Kyslík nesmí obsahovat vodu, a proto je vzduch před použitím vymrazován a až poté rozveden ke 100 lůžkům léčebny. Na rozvody kyslíku plynule navazuje rekonstruovaný bronchoskopický sál.

Výrobu kyslíku zálohuje hlavní diesselagregát o výkonu 130 kW spolu s celou budovou. Léčebna má také záložní dieselagregát o výkonu 40 kW. V případě výpadku oxygenátoru je systém automaticky přepnut na záložní láhve a souběžně automat nahlásí číslo závady ústavní pohotovostní servisní službě.

„Na tento projekt obdržíme po vypořádání administrativních náležitostí dotaci bezmála 14 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Peněz bychom se měli dočkat letos v květnu. Jsem rád, že na podobné projekty Evropská unie přispívá,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.  

Významnými stavebními úpravami prošel pavilon Léčebny respiračních nemocí v Martinově údolí ve Cvikově na podzim roku 2022. Získal kompletní zateplení, nová okna s elektrickými venkovními žaluziemi, rekonstrukce se dočkala také střecha. „Náklady činily dvacet milionů korun. Evropská unie poskytla dotaci 7,1 milionu, zbytek činily výdaje z rozpočtu Libereckého kraje,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Dětská část prošla v letech 2020 a 2021 rekonstrukcí za 10,5 milionu korun. Konkrétně se jednalo o pavilon C. Byly vybudovány sprchy a toalety, herny dostaly nové vybavení, dětem nově slouží tři kolotoče a keramická dílna. Do Martinova údolí dorazil nový traktůrek, výměnou prošel nákladní výtah a opravy se dočkaly sprchy. „Během posledních dvou let bylo ve cvikovské léčebně proinvestováno celkem 37 milionů korun,“ podotkl ředitel léčebny Rudolf Focke.

V roce 2023 začaly další dva projekty. Kromě zmíněných rozvodů kyslíku se jedná o zateplení střech, teras, vnějšího pláště, venkovních elektrických žaluzii v pavilonu A za bezmála 26 milionů korun. K dokončení by mělo dojít v červnu letošního roku. Dalším projektem je veřejná zakázka malého rozsahu na rekonstrukci kotelny v ceně necelých 9 milionů korun. „Abychom akci mohli úspěšně dokončit, bylo nutné pronajmout a připojit mobilní kotelnu za 1,2 milionu korun,“ podotkl Focke.

Vedení léčebny také prověřuje možnost nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 200 kWp. „Již je k tomu připravena studie a nyní jednáme s dotčenými orgány. Právě i tento krok by měl zásadně pomoci snížit energetické náklady léčebny,“ doplnil ředitel Focke.

V rámci Integrovaného regionálního operačního programu se pro léčebnu otevírají ještě další dva potenciální projekty. Je to celková rekonstrukce pavilonu E, při které by mělo dojít k zateplení střechy, obálky, výměně oken, stavbě bezbariérového výtahu, celkové rekonstrukci 10 pokojů včetně WC, sprch, 2 heren, sesterny, inhalační místnosti, rehabilitační místnosti a prádelny se sušárnou. „Již jsme provedli pasportizaci budovy E, zadali energoaudit a projektovou dokumentaci,“ vysvětlil Rudolf Focke. Druhou akcí je stavba solného bazénu, solné parní sauny a solné místností. Ta by měla být významnou podporou v rehabilitační činnosti. V současné době je připravována studie.

„Chtěl bych poděkovat za významnou podporu Libereckého kraje, která zásadně pomáhá stabilizovat pracovní místa v regionu Cvikova,“ uzavřel Focke.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky