Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Lesopark Na Sluneční představuje příběhy stromů i příchovického hada

08. 09. 2021

 

Pozoruhodné místo objeví ti, kdož se vydají z příchovického areálu U Čápa po cestě lemované novou alejí stromů po zelené turistické značce ke kapličce sv. Gotharda po zelené turistické značce. Tamní lesopark Na Sluneční skýtá klid a výhled na příchovický kostelík, obě rozhledny i do dalekých kopců.

„Obce a města, a stále častěji také spolky a jednotlivci, hledají cesty, jak zkrášlit a zatraktivnit veřejná prostranství, jak přivést zejména děti k poznávání přírody. Lesopark v Příchovicích je jedním z takových příkladů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lesopark, jehož název připomíná dnes již zaniklou Sluneční chatu, která na tomto místě stála, zachovává cenné a zajímavé stromy i keře a dál se rozrůstá o nové dřeviny patřící do jizerskohorské oblasti. Místo protkávají pěšiny a zdobí  kameny. Nechybějí dřevěné interaktivní prvky podporující fantazii a vztah lidí k přírodě i krajině. Projekt je stále živý a vyvíjející se, jeho cílem je, aby krásnělo i okolí lesoparku. K vidění jsou také dětská výtvarná díla na téma Příběhy stromů, návštěvníci se v lesoparku seznámí i s legendou o příchovickém hadovi.

Zejména rodiče ocení, že se jejich děti samy zabaví na originálních přírodních prolézačkách či u zábavných historek místních stromů a dalších zajímavostí rozesetých po celém areálu.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324