Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lesy ČR varují před zvýšeným rizikem lesních požárů

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 04. 2012 13:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Letošní konec dubna je podle měření meteorologů nejteplejší za posledních více než 230 let. Na tropickou třicítku má vystoupat rtuť teploměru i dnes odpoledne. Lesy ČR proto stejně jako meteorologové veřejnost varují před zvýšeným rizikem vzniku nebezpečných lesních požárů. Hrozí reálné riziko poškození nebo zničení lesních porostů nejen kvůli neopatrným či neukázněným návštěvníkům. Odhozený nedopalek může během pár minut zničit mnohaletou práci několika generací lesníků. Upozornění je aktuální právě dnes, kdy v souvislosti s oslavami pálení čarodějnic hrozí, že se oheň z vater může velmi snadno rozšířit do okolí. Lesy ČR nabádají veřejnost k nejvyšší opatrnosti při jakékoli manipulaci s otevřeným ohněm v přírodě.

Za pravdu vydanému varování dává víkendová zkušenost, kdy se vysoké teploty nepříznivě podepsaly na velkém nárůstu počtu požárů také v lesních porostech spravovaných Lesy ČR. 6 hektarů lesa zničil například v sobotu vzniklý velký požár v oblasti Jamník v katastru obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. Z počátku menší požár velkých rozměrů nabral v nepřístupném horském terénu právě kvůli suchu. Předběžná škoda je odhadována v řádech milionů korun. S požárem bojovalo přes 30 hasičských jednotek s více než 40 automobily. Na místě pomáhaly i hasičské vrtulníky z Olomouce a Brna a hasicí letadlo.

Mnohé z lesních požárů jsou způsobeny nedbalostí a porušením předpisů z oblasti požární ochrany. Obecně známá věc je, že v lese je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň. To lze nejméně 50 metrů od kraje lesa. V lese se však nesmí ani kouřit! Právě odhozený nedopalek je nejčastější příčinou vzniku lesního požáru. Následkem mohou být mnohamilionové škody na lese i tragické následky pro lesní zvěř či návštěvníky lesa. Také z tohoto důvodu se v lese nesmí ani tábořit mimo místa vyhrazená.

Preventivní opatření u Lesů České republiky, s. p., vycházejí z dlouhodobého sledování a vyhodnocování lesních požárů. Od vzniku podniku v roce 1992 jsou na všech lesních správách a polesích evidovány kompletní údaje o požárech a poškozeném lese. Z těchto statistik vychází, že na vznik požárů mají největší vliv klimatické podmínky, stav přízemní vegetace (největší riziko je při suchém, teplém počasí s absencí dešťových srážek v době, kdy se v porostech nachází suchá vegetace trav) a atraktivnost lokality z hlediska návštěvnosti.

 

Lesní personál v kritických dnech slouží tzv. pozemní požární hlídky, které sledují široké okolí. Plošný monitoring je ale zejména dělán letecky. Základním preventivním opatřením je však informování a vzdělávání veřejnosti. Všechna tato opatření stojí ročně statisíce korun, ve svém důsledku však ušetří miliony korun na možných škodách.


Vývoj počasí posledních dnů, zejména vysoké denní teploty s absencí dešťových srážek na převážné části území ČR v kombinaci s právě probíhajícím obdobím tak zvaných čarodějnic však varuje a velí k nejvyšší obezřetnosti jak ze strany lesního personálu, tak zejména návštěvníků lesa.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky