Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letecká záchranka vytipuje další vhodná místa pro bezpečné přistávání

Šírová Květa

  • 07. 08. 2013 09:08
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Poslední zásah vrtulníku Letecké záchranné služby LK v Hamru na Jezeře ukázal potřebu hledat další bezpečná místa pro přistávání vrtulníků. 

Statutární náměstkyně hejtmana LK Zuzana Kocumová proto svolala pracovní schůzku, jíž se zúčastnil také starosta Hamru na jezeře Milan Dvořák.

„Šlo nám především o to vyjasnit si spolupráci s policí a hasiči a zejména koordinaci těchto složek,“ uvedla náměstkyně hejtmana.

Podle ní se všichni účastníci dohodli, že na místech, kde dochází k větší koncentraci obyvatelstva, například v rekreačních centrech, vedení Zdravotnické záchranné služby LK ve spolupráci se samosprávami dotčených obcí vytipují další vhodná místa pro bezpečné přistávání při zásazích vrtulníků LZS, aby se záchranné složky mohly sjet na předem určené místo.

Například konkrétně v okolí Hamerského rybníka starosta Milan Dvořák navrhl travnaté hřiště v areálu autokempu.

„S panem ředitelem jsme si místo již prohlédli. Je cca 250 metrů od pláže, takže by doprava ke zraněnému a jeho odvoz k vrtulníku proběhl v krátkém čase a bezpečně, aniž by byli ohrožení ostatní lidé,“ řekl starosta.

„Skutečně v době nedělního zásahu bylo v okolí rybníka přes dva a půl tisíce lidí a silnice a cesty byly zaplněny parkujícími automobily, proto bylo obtížné přistát s vrtulníkem LZS v místě zásahu,“ vysvětlil nedělní zásah na pláži Milan Dvořák s tím, že podle jeho názoru vše závisí zejména na rychlé a spolehlivé komunikaci telefonem či vysílačkou mezi policií, záchrankou, hasiči a dalšími záchrannými složkami.

„Dohodli jsme se, že LZS vytvoří mapu, kde u míst se zvýšeným rizikem úrazů a zároveň problematickým přistáním např. v době prázdnin, kdy je v turistických centrech mnohonásobně více lidí, budou po celém Libereckém kraji vytipována místa vhodná pro přistání“, doplnila Kocumová.

V rekreačních oblastech však podle Stanislava Mackovíka, ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, pod kterou LZS spadá, není mnoho ploch vhodných k přistání. Mnohdy i pohyb sanitních vozidel po zemi není jednoduchý.

„Jedinou výjimkou, kde už síť ploch pro přistávání vrtulníků LZS byla vytvořena, jsou Jizerské hory a Krkonoše,“ konstatuje Mackovík.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky