Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberec, Jizerky i Krompach či Hodkovice. Kraj opět podpořil vznik filmů v regionu

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 05. 12. 2023 10:15

Sdílet článek

I v roce 2023 vyčlenil Liberecký kraj 1 milion korun z rozpočtu na podporu filmové tvorby v regionu. Finančně se tak podílel na vzniku dvou dílů seriálu Stezka Českem, studentském filmu Bělásek, absolventském filmu Bludný kořen a filmu Konec světa. Snímky se natáčely například v Jizerských horách, Liberci, Pasekách nad Jizerou, Krompachu, Ralsku nebo Hodkovicích nad Mohelkou. 

„Pro příští rok jsme do možných žadatelů zahrnuli nově i tvůrce animovaných filmů. Nastavujeme také pravidla, na základě kterých budou potenciální žadatelé vědět, co musí splňovat, aby byla podpora možná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V předešlých letech kraj podpořil například dokumentární film Jizerské hory, putování po fenoménech nebo celovečerní film režiséra Tomáše Hodana Poslední závod, který se odehrává v Krkonoších a představuje příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty.

Stezka Českem je cestovatelský seriál České televize o nejdelším přechodu podél hranic, kterým provází herec Miroslav Vladyka. Bělásek je studentský a absolventský film režiséra Petra Vaňka o hledání sebe sama. Absolventský film FAMU režiséra Vojtěcha Novotného, scénáristky Ráchel Absolonové s názvem Bludný kořen balancuje na žánrovém rozhraní mysteriózní detektivky a sociálního dramatu. Konec světa pod vedením režiséra Bohdana Slámy přibližuje příběh dědy Igora (Miroslava Krobota) a vnuka Tondy ve složitém období roku 1968.

Podpora audiovizuálních děl v regionu přispívá mimo jiné k atraktivitě kraje, rozvoji cestovního ruchu a místní ekonomiky. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky