Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberec znovu ožije zpěvem festivalu Bohemia cantat

25. 08. 2009
[id:8602|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

(XVII. ročník festivalu Bohemia cantat)

Město Liberec téměř 440 účastníků XVII. ročníku Mezinárodního pěveckého festivalu Bohemia cantat Liberec 2009. Festival v Liberci se koná od čtvrtka 27. do neděle 30. srpna. Pořadatelem je občanské sdružení Bohemia Cantat Liberec ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů. Záštitu nad festivalem převzal Liberecký kraj a Statutární město Liberec, finančně jej kromě Města a Kraje podporují rovněž Ministerstvo kultury i významné firmy z regionu. Spolupořadateli festivalu jsou liberecké pěvecké sbory Kvintus a Rosex.

Jako každoročně přijedou do města pod Ještědem příznivci sborového zpěvu ze všech koutů České republiky i ze zahraničí, aby během čtyř dnů v 6 tvůrčích dílnách (ateliérech) pod vedením zkušených sbormistrů nastudovali repertoár různých žánrů a společně ho prezentovali na festivalových koncertech.

 

Hudební menu letošního ročníku festivalu je opět velmi pestré. Se sbormistrem Markem Štrynclem proniknou účastníci do tajů hudby vrcholného baroka. Významné životní jubileum skladatele Bohuslava Martinů si připomeneme nastudováním jeho Romance z Pampelišek (sbormistr Marek Valášek). Po několika letech se v ateliéru Jana Staňka Spektrum zpěváci seznámí s technikou alikvotního zpívání.

Překvapením letošního ročníku je autorský ateliér Jana Míška, v němž zazní jeho skladba Holčička se sirkami na motivy známé pohádky H. Ch. Andersena. V nabídce ateliérů nebudou chybět ani muzikálové melodie (sbormistr Jiří Holubec) i oblíbený repertoár jazzových a populárních skladeb, tentokrát v nastudování švýcarského sbormistra Urse Ehrenzellera.

V průběhu festivalu se uskuteční tři koncerty, na nichž se kromě prezentace všech tvůrčích dílen představí i hostující umělecká tělesa. V pátek 28. srpna od 19 h v Kulturním a společenském centru Lidové sady uslyšíte sborovou tvorbu různých období a žánrů v podání hostujících vokálních těles Ventilky, Kakofon a BlueStone. V sobotu 29. srpna od 20 h v Kostele sv. Antonína na Sokolovském náměstí zazní duchovní skladby od baroka po současnost (představí se část festivalových ateliérů a jako hosté alikvotní sbor Spektrum Praha a liberecký Rosex). Závěrečný festivalový koncert, na němž se liberecká veřejnost seznámí s výsledky práce všech festivalových ateliérů, se koná v neděli 30. srpna od 10.30 h v Domě kultury.

Bližší informace o festivalu najdete na webové stránce www.bohemiacantat.cz. 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302