Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká Nano Lady dostala cenu za náplasti z nanovláken

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 01. 2021 13:25

Sdílet článek

Česká společnost pro jakost ocenila ve čtvrtek 14. ledna organizace i jednotlivce,  pro které je kvalita posláním. Marcela Munzarová ze společnosti Nano Medical v Liberci získala 2. místo v národním kole Mezinárodní ceny inovací v kategorii malé a střední podniky za medicínskou inovaci. Jde o náplast z nanovláken. Pro Munzarovou to není první ocenění; objevila se ve finále soutěže Žena roku Libereckého kraje, ve své věkové kategorii zvítězila v celostátní soutěži Žena roku 2020.

Zdravotní náplast na rány a poranění, registrovaná pod obchodním názvem ChitoFib Patch, obsahuje polštářek s nanovlákennou vrstvou z chitosanu. Nanovlákna přináší v hojení ran novou, vyšší úroveň péče a hlavně rychlejší a lepší hojení. Struktura nanovláken také účinně zamezuje průniku mikroorganismů do narušené pokožky u otevřených ran.

Marcela Munzarová má na svém kontě spoluautorství desítky patentů a užitných vzorů. V zahraničí jí říkají Nano Lady, v Liberci rozjela v době nouzového stavu průmyslovou výrobu nanofiltrů proti Covidu. Loni na jaře ohromila svět svým unikátním materiálem AntiMicrobe Web R, který umí, jak potvrdila uznávaná laboratoř Nelson Labs v USA, odfiltrovat viry a bakterie s účinností vyšší než 99,9 %. Právě tento ochranný materiál je v ochranných maskách, kterými se zásoboval Liberecký kraj.

Úspěch našich inovačních aplikací mě velice potěšil,“ podotkla Munzarová. „Během tří let se s nimi v konečné podobě setkají i občané, kterým budou vylepšovat život. Svět nanotechnologií a nanovýrobků v blízké budoucnosti ještě intenzivněji zasáhne do našich životů – a naše výrobky, z Nano Medical, jen v tom nejlepším slova smyslu. Cesty průkopníků k novým řešením jsou vždy velmi těžké a mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že schvalovací procesy, hlavně u zdravotnických prostředků, jsou často složitější než vývoj novinky samotné. Medicínské náplasti s nanovlákennou vrstvou uvedeme na trh v roce 2021. V jarní sezóně 2022 by měly být dostupné v lékárnách po celé ČR a SR i pro občany,“ slibuje autorka.

Kromě náplastí a plastrů chystá v brzké budoucnosti Nano Medical i aplikace s využitím v kosmetice, potravinářství i k filtraci v průmyslu. „Život s nanotechnologiemi mi přináší možnost tvořit nové materiály a produkty, participovat na tvorbě strategií a potkávat chytré a inspirativní lidi. Vyžaduje to hodně energie a vysoké pracovní nasazení. Ale byla to moje volba,“ uzavřela Munzarová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky