Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká zoo chystá první kroky ke vzniku Údolí ohrožené divočiny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 01. 2024 08:57
  • Kultura

Sdílet článek

S příchodem nového roku se liberecká zoo chystá vypsat očekávaný soutěžní dialog na vytvoření architektonicko-krajinářské studie nového rozvojového území o rozloze téměř 13 hektarů, které nese název Údolí ohrožené divočiny. Takzvaná studie masterplanu přinese plán budoucího rozvoje zoo na tomto novém území, jeho propojení se stávajícím areálem a současně upřesní i možnou etapizaci výstavby. Úkolem pro uchazeče je také připravit koncept expozice tygrů ussurijských a jeho zasazení do krajiny.

„Zoologickou zahradu jsme převzali před dvěma lety. Od té doby, společně s kolegy ze zahrady, intenzivně pracujeme na plánování jednotlivých investic. Týká se to jak rekonstrukcí pavilonů ve stávající části zahrady, Lidových sadů a Dětského koutku, tak také rozvojových ploch. Některé menší věci už mohou lidé vidět, u některých, jako třeba pavilon žiraf nebo hudební kulturní centrum Lidové sady, jsme už blízko realizaci. Uvědomujeme si, že rozvojové plochy a stávající zahrada musí tvořit dobře fungující celek. Proto jdeme v prvním kroku nejprve cestou studie masterplanu," říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tygr, medvěd, vlci, sněžní levharti, draví ptáci a chladnomilné druhy opic i kopytníků by se měli stát obyvateli nového rozvojového území liberecké zoologické zahrady, které zoo získala do správy za účelem svého rozšíření v roce 2022 od města Liberec. Území o rozloze téměř 13 hektarů se rozkládá v do té doby nevyužívaném zalesněném údolí za Sovovou ulicí a spadá do něj i bývalý přírodní amfiteátr. Vizualizovanou ideu o tom, jak bude Údolí ohrožené divočiny vypadat, přinese studie masterplanu, na který zoo ve spolupráci se svým zřizovatelem, Libereckým krajem, a za podpory statutárního města Liberec již brzy vyhlásí soutěžní dialog.

Momentálně jsme ve fázi potvrzení regulérnosti soutěžních podmínek ze strany České komory architektů, které jsme obdrželi 4. ledna, a čekáme na souhlas a schválení znění zadávacích podmínek v orgánech Libereckého kraje. Počítáme ale s tím, že nejpozději v únoru tohoto roku soutěžní dialog budeme moci vyhlásit,“ říká projektová manažerka zoo Lenka Čápová. Předpokládaným výstupem jsou minimálně 3, maximálně 5 studií rozvoje nového území, včetně konceptu expozice tygrů ussurijských. S vítězem bude uzavřena smlouva na následné dodělání masterplanu a vytvoření projektové dokumentace k pěti projektům zahrnutým do 1. etapy rozvoje Údolí ohrožené divočiny, které zahrnují vytvoření expozice pro tygry, kompletní cestní síť a zasíťování areálu, propojení obou zahrad a oplocení nového areálu. O vítězi rozhodne porota složená z nezávislých i závislých členů.

 „Pevně doufám, že šance podílet se na rozvoji a budoucí podobě zoologické zahrady bude pro architekty lákavá a do soutěžního dialogu se přihlásí co nejvíce zkušených a kreativních odborníků. Velice se těším na všechny výstupy a věřím, že se podaří vybrat ten nejvhodnější s ohledem na návštěvníky, naše zaměstnance, ale především na ohrožené druhy zvířat, které v tomto území najdou svůj nový domov. Nový prostor by měl v návštěvnících vzbuzovat pocit, že my všichni (zvířata i lidé) jsme součástí jednoho světa, a vše co se děje zvířatům, děje se i nám. Pocit sounáležitosti a sdíleného světa je nezbytný pro dosažení poslání zoologických zahrad – ochranu biodiverzity, tedy ochranu různorodosti života na Zemi, ochranu divokých zvířat a divoké přírody,“ dodal ředitel zoo David Nejedlo.

Důvodem, který zoologickou zahradu Liberec ke snahám o rozšíření vedl, byla především novelizace zákona na ochranu zvířat proti týrání a navazující vyhlášky o podmínkách chovu volně žijících zvířat v lidské péči. Ta výrazně změnila a zpřísnila tyto podmínky pro chov řady druhů zvířat a některé ze stávajících výběhů nebudou nově stanovené parametry splňovat. „Ocitli jsme se na pomyslném rozhraní. Buď můžeme jít nadále cestou snižování počtu chovaných druhů a vzdát se chovu prostorově náročnějších, ale zato návštěvnicky atraktivních ohrožených druhů, nebo jsme mohli usilovat o rozšíření stávajícího areálu. Dosud jsme zpřísňování norem na chov ohrožených druhů v lidské péči řešili snižováním počtů zvířat a spojováním výběhů. To ale nemůžeme dělat donekonečna,“ vysvětluje ředitel. V minulých letech liberecká zoo z prostorových důvodů už skončila například s chovem nosorožců, orangutanů či gepardů.  

 

Porota:  

Řádní členové – nezávislá část

Ing. Štěpánka Endrle – krajinářská architektura (A.3), č. autorizace ČKA 03543, předsedkyně poroty

Ing.arch. Vladimír Balda – obor architektura (A.1), č. autorizace ČKA 03702

Ing. arch. Jiří Plašil– autorizace se všeobecnou působností (A.0), č. autorizace ČKA 01603

 

Řádní členové – závislá část

Ing. Květa Vinklátová – Liberecký kraj, náměstkyně hejtmana resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

Ing. Jaroslav Zámečník – Statutární město Liberec, primátor

 

Náhradníci řádných členů – nezávislá část

Ing. Markéta Veličková – krajinářská architektura (A.3), č. autorizace ČKA 03491

Ing. arch. Petr Štefek – architekt, č. autorizace ČKA 03605

 

Náhradníci řádných členů – závislá část

Ing. Jan Sviták – Liberecký kraj

PhDr. Mgr. Ivan Langr, Ph.D. – Statutární město Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky