Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké kino Varšava ožilo kavárenskými hosty

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 02. 2015 16:47

Sdílet článek

Přízemí libereckého kina Varšava je od pátku 13. února otevřeno veřejnosti. Úpravami a rekonstrukcí vestibulu, kde kdysi fungovaly pokladny, zde spolek Zachraňme kino Varšava vystavěl kavárnu Kino Káva.   V ní budou hosty obsluhovat sedm dní v týdnu od časného rána do večerních hodin. V nabídce mají například espresso za 40, 2 dl vínka za 50 a třetinku piva Kocour za 38 Kč. Část výtěžku kavárny by měla přispět na další etapy rekonstrukce.

Na slavnostním zahájení nechyběli náměstci a radní statutárního města Liberec, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, radní Ivana Hujerová, také bývalí náměstci primátora Jiří Šolc a Kamil Jan Svoboda a další celebrity. 

Pásku slavnostně přestřihl jeden z mála lidí, kteří kino Varšava navštívili ještě před válkou –  tehdy dvanáctiletý, dnes sedmaosmdesátiletý Ervín Šolc, hrdina knihy Muž, který přežil válku. Zavzpomínal na film, samozřejmě mládeži nepřístupný, kdy se hlavní hvězda mírně oblečená koupala v kádi.

Poté  v bývalém sále kina v polních podmínkách  předvedl herec Divadla F. X. Šaldy Václav Helšus své představení Obsluhoval jsem anglického krále a skupina Fekete Seretle představila své  hudební a divadelní vystoupení

„V dalších etapách rekonstrukce  jsou na řadě klub Barrandoff a především velký sál,“ nalil účastníkům naději člen spolku Zachraňme kino Varšava, architekt Jiří Žid.

Spolek Zachraňme Kino Varšava hodlá podle něj z bývalého biografu vybudovat s pomocí evropských dotací multikulturní centrum, v němž by se vedle filmových představení odehrávalo i divadlo nebo tanec. Nyní je na řadě suterén, v němž vzniknou cvičebny a zkušebna. Klub Barandoff, kde se budou podle pořadatelů konat besedy a filmová představení, údajně pro cca 80 lidí, by se měl otevřít  v květnu.

 „Děkujeme všem politikům z města a kraje, kteří projevili dobrou vůli, aby byla chátrající architektonicky cenná budova zachráněna a aby se ji podařilo navrátit do života celého regionu,“ poděkoval během zahájení provozu kavárny zástupcům města a kraje Petr Hubáček, rovněž  ze spolku Zachraňme kino Varšava, který ocenil, že řadu prací  provedli členové spolku a nadšení příznivci brigádnicky.

První etapa rekonstrukce Varšavy přišla na zhruba 2,9 milionu korun. Město Liberec se na ní podílelo 2,2 miliony a 300.000 korun přidal Liberecký kraj. Takzvaná malá rekonstrukce si podle projektu vyžádá celkem zhruba 5 milionů korun. Poslední největší investicí bude rekonstrukce hlavního kinosálu (3. etapa).

Budova nejstaršího libereckého kina ve Frýdlantské ulici  byla uzavřena po více než sto letech. Vlastník zchátralé Varšavy, město Liberec, které je jediným městem v České republice bez vlastního kina,  odhadovalo v minulosti náklady na rekonstrukci na 80 milionů Kč. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky