Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké muzeum se po rekonstrukci otevřelo – zatím jen online

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 12. 2020 17:06
  • Majetek a investice
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Téměř bez obecenstva, a hlavně bez návštěvníků se v pondělí 28. prosince po třech letech otevřelo Severočeské muzeum v Liberci. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 143 milionů korun. Výsledkem jsou zbrusu nové interiéry a moderní expozice, které ve spojení s historickou architekturou vytvářejí originální celek s neuvěřitelným geniem loci. Slavnostního aktu se zúčastnili jen zástupci kraje, města a několik novinářů. Muzejníci se těší, až budou moci celou proměnu ukázat veřejnosti. Zatím tomu ale brání protiepidemiologická opatření.

Muzeum se proměnilo od základu. Na obrovské ploše 4 075 m2 představuje bohatství svých přírodovědných, historických a uměleckých sbírek, a to od pravěku až po 21. století. Využívá k tomu důmyslné vestavby, originální architektonické prvky a interaktivní panely. „Smyslem celé rekonstrukce bylo posunout sídlo muzea na úroveň, která odpovídá jeho významu. Už před 147 lety byla tato instituce založena proto, aby v Liberci shromažďovala a vystavovala doklady lidské tvořivosti nikoli pouze na lokální úrovni, ale v evropském kontextu. Doufám, že to vše bude moci brzy na vlastní oči spatřit a ocenit i veřejnost,“ přeje si ředitel muzea Jiří Křížek.

Mnoho návštěvníků muzeu popřáli i hejtman LK Martin Půta a primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch LK, k tomu dodala: „Po mnoha desetiletích a třech letech rekonstrukce se Severočeské muzeum představuje v úplně novém kabátě. Díky moderním technologiím je například možné prohlédnout si i sbírkové předměty, které nejsou přímo v expozicích, je tu také samostatný prostor určený pro práci s dětmi a studenty a mnoho dalšího.“

Vstupní schodiště muzea nově stráží dva bronzoví lvi. Jejich autorem je známý český sochař Jaroslav Róna, který je v rámci slavnostního aktu sám odhalil. „Sochy lvů měly být na schodiště umístěny již v roce 1898, kdy byla budova dokončena, ale nakonec z tohoto záměru sešlo – chyběly finance,“ vysvětluje ředitel muzea Jiří Křížek. „Proto máme velkou radost, že se nám po 122 letech podařilo tento původní záměr našich předchůdců zrealizovat.“ Pořízení lvů bylo umožněno díky finanční podpoře ministerstva kultury, statutárního města Liberec a Libereckého kraje. Město a kraj tím chtěly symbolicky vyjádřit, jak důležitá pro ně podpora této kulturní instituce je.

A co tedy čeká na návštěvníky uvnitř?

Design i příroda

Na první pohled překvapí změna ve vstupním vestibulu, kde dříve bývala recepce. Ta se totiž přesunula do předsálí a vás tak hned po příchodu ohromí vitríny plné šperků a skla. K vidění tu je nyní prodejní designová výstava mladých libereckých umělců ze studia Skubb. „Tento vstupní prostor chceme pravidelně nabízet právě současným designérům, a to nejen z regionu,“ doplňuje ředitel Jiří Křížek.

Přírodě Jizerských hor a Frýdlantska se věnuje stálá expozice Doteky severu, kterou najdete v podloubí hlavního sálu. Velkoryse pojatá dioramata, kde můžete pozorovat zvířata i rostliny v jejich přirozeném prostředí, jsou dílem libereckých muzejníků pod vedením kurátora Martina Pudila: „Naší snahou bylo ukázat charakteristická prostředí regionu tak, aby návštěvník získal dojem, že se z muzea na chvíli ocitl v lese a pak třeba zase u rybníka.“ Nejpracnější podle něho byla preparace rostlin, které musí vypadat věrně a vydržet tak několik let.

V hlavní roli Liberec

Hlavní sál muzea patří atraktivní zahajovací výstavě Liberec kontra Reichenberg, která prostřednictvím starých fotografií, plánů a modelů demonstruje, jak se v průběhu let město proměňovalo po architektonické a urbanistické stránce. „Výstava ukazuje zmizelý starý Liberec na mnoha unikátních dobových fotografiích ve srovnání s pozdějším vývojem architektury. Za cenu nenahraditelných ztrát historické zástavby přinesly radikální proměny města i několik pozitivních momentů, jak to ukazují některé příklady realizovaných staveb progresivních architektů z okruhu SIALu. Cílem výstavy je iniciovat diskuzi o minulé, ale hlavně současné podobě Liberce s výhledy do budoucna,“ přeje si kurátor Luděk Lukuvka.

Co by to bylo za muzeum, kdyby v něm chyběla regionální historie?! Liberecké fragmenty jsou expozicí, kde se potkávají exponáty z pravěku, středověku, Rakouska-Uherska, Československa i Třetí říše. Najdete zde nejen liberecké „ikony“, jako např. rytíře z radniční věže či barevné prapory řemeslných cechů, ale také svědky pohnutých historických dramat. „Otevřít bez stálé expozice o Liberci bylo pro nás nemyslitelné. S kolegyní Janou Stěhulkovou jsme připravili scénář založený na předmětech, které vyprávějí příběh ve čtyřech kapitolách. Dvě z nich jsou věnovány době do roku 1906, dvě dvacátému století,“ popisuje Ivan Rous. „Zároveň vyvíjíme mapový 3D informační systém, který se za několik měsíců stane součástí expozice. Dovolím si tvrdit, že to bude nejobsáhlejší zařízení v České republice, s vrstvami od geologie po druhou světovou válku nebo dějiny železnice v regionu," dodává Rous.

Krása + Užitek  

Expozice Krása + Užitek v druhém patře má ambice stát se jednou z nejrozsáhlejších muzejních prezentací uměleckých řemesel ve střední Evropě. Tisíce předmětů od antiky až po 21. století vypráví příběhy obyčejných i svátečních dní napříč evropskými zeměmi. „Nové uměleckohistorické expozice jsou navíc doplněny interaktivními a multimediálními prvky. Návštěvníci se mohou dotýkat kopií uměleckých děl nebo si vyzkoušet specializované pracovní postupy. Ty nejmenší provede expozicemi nový muzejní zaměstnanec – kustod Pacourek, což je kreslená postava kocoura, která dětem zábavnou formou pomůže pochopit význam muzea,“ říká vedoucí uměleckohistorického oddělení Adéla Pomothy.

A to není zdaleka všechno. V muzeu na vás čeká i nová Galerie FOG, zaměřená na uměleckou a historickou fotografii, autorská výstava k životnímu jubileu významného českého typografa a výtvarníka Rostislava Vaňka, expozice hudebních automatů, ale také třeba pohyblivý Metelkův betlém či samohrající piano. A exponátem je vlastně i samotná budova muzea, která tu stojí a svému účelu slouží již více než 120 let.

Více informací najdete na: http://www.muzeumlb.cz/

Aktuální dění sledujte na: https://www.facebook.com/muzeumlb

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

IROP

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky