Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké přírodovědné workshopy zabavily zvídavé děti

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 06. 2022 13:56
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Jedinečnou příležitost zažít si a vyzkoušet vybrané chemické experimenty dostaly děti, které se běžně označují jako nadané, během jara díky spolupráci krajského úřadu se Základní školou 5. května v Liberci. Nabídky workshopů určených pro žáky ze 4., 5. a 6. tříd základních škol se zájmem o přírodní vědy využilo pět chlapců, z nichž dva přijeli dokonce až z Českolipska. V pozměněné podobě budou workshopy pokračovat i v příštím školním roce.

„Jedná se o další z aktivit projektu Libereckého kraje zaměřeného na rozvoj vzdělávání. Jeho součástí jsou i aktivity pro nadané žáky, kteří jsou bohužel v dnešní době trochu opomíjeni. Jsem rád, že Liberecký kraj na ně myslí a vytváří jim podmínky pro jejich další rozvoj,“ říká Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Chlapci během tří navazujících workshopů zjišťovali kyselost různých běžně dostupných kapalin, načež vyvozovali jejich vhodnost pro lidský organismus, při dalším setkání se zabývali rychlostí chemických reakcí a jejich tepelným zabarvením, a při poslední akci měli za úkol vymyslet vhodný pracovní postup, který povede k získání neznámého množství rozpuštěné krystalické látky z roztoku a následně vypočítat její procentuální zastoupení.

„Syn byl pokaždé nadšený, zářil jako vždy, když ho něco nadchne, něco objeví, něco pochopí,“ svěřila se jedna z matek účastníků. Věková skupina dětí byla mladší, než která se v rámci výuky dostane na běžné základní škole k chemii, všichni tak pracovali v laboratoři s patřičným vybavením poprvé. Roli lektorů si při této příležitosti vyzkoušeli také dva nadšenci do chemie z osmého ročníku hostitelské školy.

Badatelská setkání organizoval ve spolupráci se Základní školou 5. května v Liberci projekt Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Libereckém kraji (NAKAP LK II), jehož cílem aktivita zkvalitnění péče o nadané žáky. Termíny a podobu dalších workshopů, které nemají v Liberci obdoby, se rodiče dozví na portále www.edulk.cz a ve facebookové skupině Nadané děti.  Naplňování Krajského akčního plánu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky