Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké start-upy mají globální vize

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2023 14:45
  • Rozvoj

Sdílet článek

V libereckém podnikatelském inkubátoru Lipo.ink skončil první ročník intenzivního akceleračního programu VÝKOP. Před investory předstoupilo sedm týmů, které živí ambice rozjet svůj start-up v oblasti technologií, výroby a stavebnictví nebo služeb v oblasti mezilidských vztahů.

Někteří z nich se netají globálními ambicemi. David Ettel s Nanotechnou například již jedná ve Francii a Německu, podobně Jiří Junek ze Spektra Sense si klade ambiciózní cíl získat 5 procent evropského trhu do šesti let. „Podobné globální ambice jsou přesně to, co Česku pomůže do budoucna. Jsme hrdí na to, že máme způsob, jak otevírat cesty a dávat těmto ambiciózním projektům šanci na život,“ říká Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Během tří měsíců pracovaly týmy na tom, aby si ověřily, zda je jejich nápad životaschopný a mají šanci uspět na trhu. „Nyní je na investorech, zda některý z projektů podpoří a pomohu mu na svět. I když vidím, že několik týmů už je v nějaké prototypové fázi a jejich nadšení je opravdu velké, takže pokud neuspějí zde, určitě budou mít ambice hledat finanční zdroje jinde,“ vidí naději na vznik nových libereckých start-upů Philipp Roden, ředitel Lipo.ink.

První ročník programu VÝKOP potvrdil obecně známou pravdu. Jsme skvělým národem vývojářů, techniků a inovátorů. „Nicméně, jak ověřit zájem trhu a prodávat naše objevy je něco, v čem se ještě musíme zlepšit. Většina týmů reflektuje tuhle realitu a je fajn, že v tomto směru všichni vystoupili ze své komfortní zóny,“ doplňuje Roden.

Pohled investorů shrnul za všechny Pavel Paickr, výkonný manažer společnosti Entry Engineering: „Je úžasné, kam se týmy za tak krátkou dobu posunuly. Překvapilo mne to. Ze všech oblastí, kterým se věnovali při rozvoji svého projektu, vidím potenciál ke zlepšení v jejich byznys plánu.“

Na všech absolventech bylo vidět především úlevu z úspěšně dokončeného akceleračního programu. Nadšení za všechny popsal Alan Fabik, duchovní otec projektu Ekolotoč: „Bylo fajn potkat se s ostatními týmy a dívat se, jak postupují celým programem. Navzájem jsme si moc pomáhali. Ve workshopech s odborníky jsem se vždy dozvěděl něco nového. Dalo mi to velký optimismus působit v tomto kraji.“

Konkrétní přínos vidí i Kamil Bělohlávek, který šel do Výkopu se svým konceptem obytné nástavby na automobil Roadboat: „Nevěděl jsem nic o byznysu a marketingu, teď už alespoň tuším a vím, na co je důležité se soustředit.“

Kontakt pro média:

Lipo.ink - Marek Roll, roll.marek@gmail.com, +420 731 643364

Pro editory:

Lipo.ink – Liberecký podnikatelský inkubátor byl zřízen na konci roku 2017 jako služba jeho obyvatelům a je součástí ARR - Agentury regionálního rozvoje, s.r.o. Jeho posláním je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem v kraji a podpořit budoucí blahobyt Libereckého kraje. Činí tak přes řadu aktivit - především přes business poradenství na špičkové úrovni. www.lipo.ink

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky