Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký a Ústecký kraj mají zájem společně nacházet řešení, shodli se hejtmani

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 03. 2013 15:08

Sdílet článek

 

Spolupráce v oblasti cestovního ruchu, řešení dopravní problematiky či společný tlak na ministerstvo dopravy kvůli novému silničnímu koridoru z Děčína na Českou Lípu, na tom všem se shodli při společném jednání v Krásné Lípě hejtmani Ústeckého a Libereckého kraje Oldřich Bubeníček a Martin Půta.

Hejtmani sousedních krajů se sešli na půl cesty mezi Ústeckým a Libereckým kraje, v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě, kde se seznámili s aktivitami destinační agentury České Švýcarsko o.p.s.

„Oblast Českého Švýcarska s národním parkem je excelentní turistickou destinací, usilujeme o zařazení území na seznam UNESCO. V návštěvnících z Libereckého kraje vidíme potenciál, proto chceme navázat i v této oblasti užší spolupráci,“ zmínil hejtman Bubeníček s tím, že jej překvapuje, že návštěvníci z Libereckého kraje tvoří jen 7 procent turistů putujících do Českého Švýcarska, nejvíce jejich místních – 39 %, a Pražáků – 11 %.

„Je tu krásná scenérie, občas sem zavítá i pětičlenná smečka vlků z Dolní Lužice, žije tu rys i lososi, což svědčí o čisté přírodě,“ doplnil ředitel o.p.s. České Švýcarsko Filip Brodský.

Představitelé obou regionů pohovořili o problematice regionálních operačních programů, kdy hrozba plošných korekcí za špatně nastavený systém visí téměř nad všemi kraji v republice.

Dalším tématem byla oblast dopravy. Jednalo se o omezení nákladní dopravy na silnici II/262 či o financování osobní železniční dopravy na trati Svor – Rybniště. Oba kraje mají zájem řešit záležitosti ve shodě, proto se uskuteční jednání radních pro oblast dopravy a vedoucích odborů dopravy obou krajů.

Další společný postup plánují Ústecký a Liberecký kraj při jednání s ministerstvem dopravy ohledně tlaku na vybudování přeložky silnice I/13, tzv. koridoru PK4.

„Vybudování nového koridoru včetně obchvatu České Lípy by ulevilo řadě obcí v obou krajích a zrychlilo a zjednodušilo by spojení. Je třeba dát ministerstvu jasný signál, že o koridor stojíme, aby se mohlo začít s projekčními pracemi,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

V závěru se hejtmani shodli, že připraví společné setkání rad obou krajů, aby se spolupráce mohla rozvíjet na úrovních radních také v dalších oblastech.

Hejtmani Ústeckého a Libereckého kraje jsou jediní zástupci krajů, kteří nebyli zvolení za ČSSD.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky