Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký architekt Petr Stolín získal Českou cenu za architekturu

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 08. 11. 2016 14:12

Sdílet článek

Architekt Petr Stolín z Liberce získal Českou cenu za architekturu. V historicky 1. ročníku soutěžní přehlídky České komory architektů získal hlavní cenu jeho dům a ateliér Zen – House, stojící v Liberci. Soutěž byla otevřena architektonickým realizacím posledních pěti let, přihlásilo se jich celkem 475.

Projekt Zen - House vznikl v roce 2015 a spojuje v jednom celku bydlení a pracovní prostor, který využívají jeho tvůrci architekti Petr Stolín a Alena Mičeková.

Liberecké domy-dvojčata na první pohled vynikají konstrukčně oddělenými objekty pro odpočinek a pro práci a také svým ojedinělým konceptem založeným na co nejjednodušší formě bydlení. Ta se ukazuje zejména v užití výrobních modulů SIP (Stuctural Insulated Panel), jež se opakovaně promítají do konstrukce domů. Oba domy při zachování šířky pouhé 3 metry přitom nepůsobí vůbec stísněně, ale naopak velmi vzdušně a otevřeně. Dle České komory architektů porota ve své zprávě k architektonickému dílu uvádí: „Jen jedna práce ale vynikla nad všechny ostatní, a tím je Zen-Houses – ateliér a dům v Liberci. Prostý, ekonomický a nenáročný projekt je charakterizován specifičností své lokace, schopností na toto prostředí reagovat, svou naprostou unikátností i vytrvalou snahou provokovat a sebejistě zkoušet nové principy i za cenu případných chyb. Díky tomu všemu Zen-Houses dokázal uspět a bezesporu se tak jedná o vynikající dílo, o stavbu se skutečnou ambicí pokoušet hranice a stát se vzorem pro mnohé z nás.“

Architekt Petr Stolín je podepsán pod řadou známých staveb a architektonických děl i v Libereckém kraji. V letech 2010 a 2011 jeho projekty administrativní budovy Ermeg v Liberci a Kulturního centra 101010 ve Vratislavicích nad Nisou získaly titul Stavba roku Libereckého kraje.

Architekt Petr Stolín:

Absolvoval střední průmyslovou školu v Liberci a následně studoval na fakultě architektury VUT v Brně. Později pracoval v ateliéru Pavla Švancara ve Stavoprojektu Liberec a v SIAL u Karla Hubáčka. O roku 1993 se věnuje samostatné architektonické práci. V současné době vede ateliér na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Vybrané projekty a realizace v Libereckém kraji:

  • Návrh Mateřské školy ve Vratislavicích nad Nisou, 2016
  • Návrh Slunečního domu v Jablonci nad Nisou, 2014
  • Kulturní centrum 101010 ve Vratislavicích nad Nisou, 2016 (Stavba roku Libereckého kraje 2011)
  • Malá administrativní budova Ermeg Liberec, 2008 (Stavba roku Libereckého kraje 2010)
  • Střední odborná škola v Liberci, 2000
  • Památník bojovníkům a obětem za svobodu vlasti v Liberci, 2000
  • Dům s pečovatelskou službou v Liberci, 2001
  • Dostavba Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě, 2001

Fotografie: archiv České komory architektů   

Celou zprávu z vyhlášení výsledků 1. Ročníku soutěže České ceny architektů najdete zde http://bit.ly/2eRvbK6

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky