Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj a knihovna pomáhají Ukrajině. S knihami i masopustem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 01. 2023 10:42
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu. Tak se jmenuje mezinárodní česko-polský projekt, jenž se zrodil ve spolupráci Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství, Královéhradeckého kraje a polského subjektu Nadace Ukrajina. Zapojila se do něj i Krajská knihovna v Liberci, která pro cizince uchystala dva programy.

Prvním z nich je čtenářský klub pro ukrajinské děti s názvem Čteme spolu. Jeho návštěvníci si mohou poslechnout čtení z dětských knížek v ukrajinštině i v češtině. Čtenářský klub bude ve dvou věkově odlišných skupinách, přičemž každá z nich se bude scházet jednou měsíčně. Ukrajinští i čeští lektoři zde s dětmi budou kreativně tvořit na základě přečteného textu. Liberecký kraj knihy v ukrajinštině objednal; prvních sedm dorazilo do knihovny a využijí se 9. ledna od 16 hodin při prvním setkání čtenářského klubu pro děti ve věku 4 až 6 let. Rodiče mohou své děti přihlásit vyplněním formuláře na stránce www.kvkli.cz/ukrajina, kde také najdou veškeré informace.

Druhým programem je cyklus pro rodiče i děti Ukrajinský klub, který se v knihovně bude konat vždy jednou za měsíc. První letošní setkání se uskuteční 20. ledna od 15 do 17 hodin, tématem bude seznámení s  tradicí masopustu v Česku, Polsku i na Ukrajině. Ukrajinská lektorka bude s dětmi vytvářet masky a další doplňky do masopustního reje plánovaného na únor. Více informací je opět na webu www.kvkli.cz/ukrajina.

Ukrajinským uprchlíkům pomáhala liberecká knihovna už od počátku válečného konfliktu. Loni v dubnu spustila webovou stránku s informacemi v ukrajinštině, nabízela možnost vzájemného setkávání i výuku českého jazyka. „Do projektu Jsme s vámi - společně pro Ukrajinu jsme se zapojili rádi a věříme, že alespoň trochu ukrajinským dětem a jejich rodičům touto cestou pomůžeme,“ zmínila ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

V rámci projektu také funguje v Krajském centru pomoci Ukrajině takzvaný InfoPOINT Ukrajina. Nabízí poradenství pro ukrajinské uprchlíky tak, aby byli schopni se začlenit do běžného každodenního života. Pomoci se dočkají kupříkladu v oblastech zaměstnání, vzdělání, zdravotní péče či ubytování.

Vedoucím partnerem projektu je Dolnoslezské vojvodství. „Prodiskutovali jsme s ním témata spojená s uprchlickou krizí a zacílili jsme projekt zejména právě na vytvoření InfoPOINTu Ukrajina. Pokud totiž nebude ze strany státu podpora udržet centrum pomoci Ukrajině na jednom místě, můžeme díky infopointu nadále v poradenství uprchlíkům pokračovat a udržet kontaktní místo, kde i nadále obdrží potřebné informace,“ řekl hejtman Martin Půta.

Projekt byl doporučen k financování z programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014-2020. Jeho hlavní náplní je předávání informací mezi českými a polskými partnery na téma uprchlické krize,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

 

czpl překračujeme hranice

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky