Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj bude opět žádat na podporu stravování dětí ze sociálně a ekonomicky slabých rodin

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 03. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje schválila na svém jednání dne 6. 3. 2018 projekt potravinové pomoci dětem, které jsou ve vážné sociální nouzi či pocházejí z neúplných rodin. Liberecký kraj ve školním roce 2018/2019 poskytne finanční příspěvek již počtvrté. Pomůže tak zajistit pravidelnou kvalitní stravu ve školních jídelnách mateřských a základních škol.

Kraj se na celém projektu podílí od samého počátku, a to aktivní pomocí s přípravami projektu. Ve školním roce 2018/2019 to bude již po čtvrté, co se do projektu zapojí, a pomůže tak zajistit dětem ze sociálně a ekonomicky slabých rodin pravidelnou kvalitní stravu ve školních jídelnách mateřských a základních škol (případně víceletých gymnázií v rámci plnění povinné školní docházky).

Myslím si, že se jedná o smysluplný projekt, neboť děti samy nemohou ovlivnit, že pro nedostatek finančních prostředků jejich rodičů nemohou chodit na obědy,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, zaměstnanosti, tělovýchovy a sportu.  

V průběhu realizace projektu budou z projektu školám poskytovány prostředky na zajištění školního stravování, přičemž mezi podporované aktivity bude patřit nákup potravin, příprava hotových jídel a jejich poskytování partnerskými organizacemi. Stravné bude hrazeno ve výši běžné ceny jídla poskytnutého v rámci školního stravování.

„Na základě předchozích pozitivních zkušeností předpokládáme, že se pro školní rok 2018/2019 do projektu zapojí větší počet škol, než tomu bylo v předchozích letech,“ dodal k projektu Tulpa. V pilotním projektu, který byl realizován v 2. pololetí školního roku 2015/2016 bylo zapojeno 23 škol, ve školním roce 2016/2017 43 škol a v posledním realizovaném projektu to bylo již 62 škol a školských zařízení, přičemž celková výše požadovaných finančních prostředků u uvedených projektů přesáhla 12 milionů.

To, že má projekt smysl, potvrdilo i dotazníkové šetření, které v loňském roce kraj provedl mezi zapojenými školami. Většina zástupců škol zde konstatovala, že z jejich pohledu měla realizace projektu nesporný pozitivní přínos na zvýšení účasti na vzdělávání, začlenění dětí do kolektivu a zlepšení jejich společenských a stravovacích návyků. „Projekt je důležitý pro realizaci dalších aktivit ve škole, jako je doučování či účast na volnočasových aktivitách. Bez obědů by to rozhodně nešlo,“ uzavřel Tulpa.

Bližší informace k projektu pro školy jsou zveřejněny na webovém portále www.edulk.cz.

 

Poznámka: Vzhledem k tomu, že se projekt dotýká sociálně citlivé oblasti, je publicita projektu pravidly Evropské komise omezena téměř na minimum, což znamená, že nemá docházet ke zveřejňování názvů zapojených škol a školských zařízení a dalších podrobností. Byli bychom rádi, kdyby byla tato pravidla Vámi respektována, neboť v opačném případě by mohlo dojít k ohrožení financování celého projektu.

 

úvodní FOTO: Jiří Tomaškovič, Právo

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky