Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj chce o českolipskou nemocnici pečovat

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 12. 2012 15:29

Sdílet článek

 

Liberecký kraj neuvažuje o prodeji ani pronájmu Nemocnice s poliklinikou, a.s., v České Lípě. 

Na setkání s generálním ředitelem MUDr. Petrem Chmátalem, zaměstnanci nemocnice a starosty měst Českolipska to potvrdili liberecký hejtman Martin Půta a statutární náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová.

Žádné kroky, o kterých byste jako zaměstnanci nevěděli, nebudeme dělat,“ řekl v úvodu hejtman.

„Prodej nebo pronájem by byla prohra. Není důvod, aby nemocnice zřizovaná krajem fungovala hůře než jiné, Kdyby měla jít českolipská nemocnice do soukromých rukou, považovala bych to za selhání Libereckého kraje,“ doplnila náměstkyně.

Hejtman poté hovořil o projektu zateplení, na který nemocnice získala dotace z Operačního programu Životní prostředí už v roce 2010 ve výši 42,5 milionu Kč.

 "Možná, že bude výhodnější, když si úvěr vezme Liberecký kraj než sama nemocnice,“ naznačil řešení s tím, že Rada LK by měla rozhodnout nejpozději do tří měsíců.

Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans s nejnižší cenou 123,67 milionu korun. Technický a provozní ředitel Stanislav Cenek všem připomněl, že akce již byla dvakrát odložena a tak mnoho času už nezbývá.

„Financování by mělo být doloženo do konce letošního roku, jinak bychom mohli o dotaci přijít,“ řekl.

Nemocnice byla postavena v roce 1979, slouží jako jediná pro cca 110 tisíc obyvatel okresu Česká Lípa. Od té doby do fasády, oken a dalších nejen venkovních částí budov, do sítí a rozvodů nebylo mnoho investováno. Na důkaz zanedbanosti přinesl jeden ze zaměstnanců údržby ukázat hostům kus zrezivělé trubky.

„Hasíme jen havárie,“ zdůraznil.

Naopak vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK Alena Riegrová připomněla, že nové vedení nemocnice nastartovalo v předchozích letech modernizaci jednotlivých oddělení, stabilizoval personál, je plněn proces akreditace.

„Je to nemocnice na svém místě a počítá se s ní,“ řekla.

V závěru jednání padl i návrh, aby se spoluvlastníkem stalo město Česká Lípa, tak jako funguje Krajská nemocnice Liberec, a.s., kde je menšinovým akcionářem město Liberec.

Přítomná starostka České Lípy Hana Moudrá se podle svých slov stát se akcionářem nebrání, ovšem až v případě stabilizace příjmů a výdajů a zrekonstruování areálu.

Oba představitelé kraje přislíbili stálý zájem o českolipskou nemocnici. Na začátku roku kraj svolá poradu představitelů všech nemocnic, od krajských přes městské po soukromá, a pokusí se přiopravit jednotnou koncepci a společný postup vůči zdravotním pojišťovnám.

„Jde nám o kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro všechny občany v celém Libereckém kraji,“ uzavřel Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky