Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hledá možnosti spolupráce se Saskem

Futerová Linda

  • 17. 06. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:2911|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan dnes v sídle kraje jednal s generálním konzulem ČR v Drážďanech Milanem Dufkem. Jednání se účastnil i člen rady kraje Vít Příkaský. Hlavním tématem jednání bylo především navázání oficiální spolupráce mezi Libereckým krajem a Svobodným státem Sasko. V současnosti kraj se Saskem spolupracuje, pouze ale jen sporadicky na konkrétních menších projektech. V řadě ohledů nás totiž Sasové neuznávají jako rovnocenného partnera, a tak dnes hejtman s konzulem hledali cesty, jak tuto záležitost vyřešit.

Na schůzce padaly nejrůznější varianty. Tak například varianta čistě politická, to znamená, mezi politickými reprezentacemi kraje a Saska, další variantou byla spolupráce na úřední úrovni mezi krajským úřadem našeho kraje s Vládním prezidiem Dresden v Sasku, ale jako neschůdnější se podle generálního konzula zdá zřejmě varianta třetí - Liberecký kraj versus Vládní prezidium Dresden s podporou saského ministra pro evropské záležitosti“, řekl hejtman Petr Skokan.  Dodal, že kraj nyní všechny navržené možnosti pečlivě posoudí a poté se rozhodne, zda přistoupí na doporučenou spolupráci, která již například funguje v Karlovarském kraji.

Pro Liberecký kraj je oficiální kontakt se Saskem důležitý v mnoha směrech. Je to soused, se kterým může spolupracovat na řadě strategických projektů, například Regiotram Nisa, silniční napojení R 35 či výměna zkušeností s vyspělou evropskou zemí. Spolupráce by jistě znamenala i zlepšení vzájemných vztahů mezi obyvateli obou zemí.

Další projednávanou problematikou bylo plánované zastoupení Libereckého kraje v Bruselu, kde nám Sasové nabídli  cennou pomoc. Znamená to, že saské zastoupení v Bruselu poskytne kraji know – how při komunikaci směrem k bruselským institucím. 


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky