Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hostil Festival vědy a techniky pro děti a mládež 

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 29. 03. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

V sídle Libereckého kraje se 19. března 2019 uskutečnilo krajské kolo již třetího ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Libereckém kraji. Jeho cílem je podněcovat co nejvíce talentovaných žáků základních a středních škol k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností prostřednictvím řešení konkrétních vědeckých a technických projektů.

Za Liberecký kraj přivítal účastníky festivalu Petr Tulpa, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, který ocenil nárůst projektů zapojených do letošního ročníku. Celkem 35 žáků z dvanácti základních škol a střediska pro volný čas dětí a mládeže prezentovalo dvacet projektů v kategorii Junior. Dvacet projektů představili žáci středních škol v kategorii „Středoškolák“.

Ve srovnání s prvním ročníkem došlo k poměrně výraznému nárůstu projektů. Při slavnostním zahájení festivalu popřál Petr Tulpa všem účastníkům odvahu a klid při obhajobě svého projektu a současně poděkoval pedagogům a dalším zástupcům škol za jejich aktivitu a práci s žáky při přípravě projektů. „Liberecký kraj se snaží podporovat projekty zaměřené na rozvoj tvořivosti a technického vzdělávání žáků, neboť praxe stále více ukazuje na nedostatek odborníků v technických oborech,“ uvedl Petr Tulpa.

Odborného hodnocení projektů se ujali odborníci z praxe, zástupci společnosti Jablotron a Nadace Jablotron, TRW Automotive Czech s.r.o, Centrex s.r.o., APERTA, DDM Vikýř Jablonec nad Nisou a středních odborných škol. Komise hodnotila především obsahovou kvalitu projektu, zpracování posteru, ale rovněž prezentační dovednosti autorů a návaznost projektu na další aktivity. Na základě rozhodnutí odborné komise byly do celorepublikového finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET 2019 nominováno celkem pět projektů v kategorii Středoškolák:

  • Výroba quadrokoptéry s možností natáčení (Stanislav Hilgartner, SPŠ SE a VOŠ Liberec)
  • Vozík pro lineární pohyb kamery (Tomáš Rous, SPŚ SE a VOŠ Liberec)
  • Ultrazvukové svařování netkané textilie (Daniel Bobvoš, SPŚ SE a VOŠ Liberec)
  • Obarvování černobílých fotografií pomocí neuronové sítě (Jaroslav Urban, SPŚ SE a VOŠ Liberec)
  • Ekosystém (František Macek, AMAVET Lomnice nad Popelkou)

Celostátní finále se uskuteční 4. a 5. dubna 2019 v Praze a nejlepší řešitelé z národního finále budou se svými projekty reprezentovat Českou republiku v květnu v americkém Phoenixu a dalších mezinárodních soutěžích.

Celkem 30 autorů nejlepší projektů a jejich kvalitní obhajobu v obou kategoriích bylo oceněno nominací na krátkodobou zahraniční stáž ve Francii, která se uskuteční v květnu 2019 díky finanční podpoře Nadace Jablotron. 

Kompletní výsledkovou listinu naleznete na stránkách pořadatele Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z.s.  

Festival vědeckých a technických projektů v Libereckém kraji realizuje Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. ve spolupráci s Libereckým krajem a Nadací JABLOTRON v rámci projektu Program vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory v Libereckém kraji. Festival je podporován také Krajskou hospodářskou komorou Liberec, která se podílí především na spojení teorie s praxí zapojením zaměstnavatelů do hodnocení projektů mladých autorů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky