Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj informuje vlastníky lesů, jak postupovat při výskytu kůrovce

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 04. 2019 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

VÝZVA PRO VLASTNÍKY LESŮ: Rozsah kůrovcové kalamity je největší v historii ČR! Současná kritická situace vyžaduje vaši aktivní účast! Vlastníci a nájemci lesů jsou odpovědní za zachování lesa. Důsledkem zanedbání péče o lesní porosty je významná finanční ztráta a porušení právních předpisů.

JAK POSTUPOVAT?

1. Kontaktuje svého odborného lesního hospodáře (OLH) Každý vlastník lesa má k dispozici OLH. Pokud jej neznáte, kontaktuje místně příslušný orgán státní správy lesů (SSL) na obci s rozšířenou působností (ORP), kde vám sdělí nezbytné informace.

2. Informujte o stavu vašeho lesa orgán SSL Každý vlastník a správce lesa je povinen sám nebo prostřednictvím svého OLH informovat o šíření škodlivých činitelů (kůrovce) orgán SSL. Orgánem SSL je vždy příslušný odborný pracovník úřadu ORP.

3. Využijte veřejné podpory a čerpejte dotace na své lesy Krajský úřad vyřizuje dotace krajské (např. oplocenky, lapáky, lapače) i státní (např. obnova, výchova, asanace).

Pokud si nevíte rady, obraťte se na:  

  1. především na svého OLH
  2. úřad obce s rozšířenou působností
  3. Krajský úřad Libereckého kraje
  4. https://zivotni-prostredi.kraj-lbc.cz/lesni-hospodarstvi 

Rámcová doporučená opatření:

Celoročně důsledně vyhledávat, vyznačovat, včas vytěžit a účinně asanovat veškeré dříví nově napadené kůrovci. Asanací se rozumí bezodkladné odkornění dříví nebo chemický postřik celého povrchu kmene v larválním stádiu kůrovce, v důsledku čehož kůrovec nedokončí svůj vývoj a uhyne. Asanací se nerozumí pouhý odvoz dříví z lesa, protože tímto naopak dochází k šíření škůdce, který v neošetřeném dříví svůj vývoj dokončí.

Zaměřit se na napadené stromy a nikoli souše, které již nepředstavují riziko šíření škůdce. Staré souše jsou již mrtvé stromy a nemají čerstvé lýko, které je potravou kůrovců. Tyto souše již škůdce opustil a napadl živé jedince smrků v jejich nejbližším okolí. Právě tyto čerstvě napadené jedince smrků je nezbytné vytěžit a asanovat.

Odstraňovat a asanovat rovněž polomy, vývraty a ostatní dříví atraktivní pro rozvoj kůrovců. Čerstvé polomy a vývraty (mající zelené jehličí) vůní své pryskyřice kůrovce přitahují. Na těchto stromech, které již nemají schopnost se přirozeně bránit, je kůrovec schopen se velmi rychle namnožit a rozšířit. Foto napadeného stromu (kůrovcová souše).

Pokud nebudeme včas zpracovávat kůrovcem napadené stromy, dojde k plošnému rozpadu lesních ekosystémů. Chraňte svůj majetek a zachovejte jej budoucím generacím!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky