Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

​Liberecký kraj je kolébka nanotechnologií. Vzájemnou spoluprací ji podpoří ARR a Nanoprogress  

04. 05. 2021
Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje (ARR) a klastrová organizace Nanoprogress podepsaly memorandum o spolupráci. Rozhodly se tak posílit nanotechnologický rozvoj v Libereckém kraji, který se v tomto oboru řadí mezi špičky.  

Protože vnímáme důležitost role nanotechnologií v Libereckém kraji, chceme co nejlépe pochopit potřeby nanoprůmyslu a nabídnout mu odpovídající pomoc. Logickým krokem je pro nás úzká spolupráce s klastrem Nanoprogress, který sdružuje na šedesát subjektů působících v tomto odvětví napříč celým Českem,” vysvětluje Petr Dobrovský, jednatel Agentury regionálního rozvoje zřizované Libereckým krajem.  

V memorandu vyzdvihují obě strany především vyhledávání možné spolupráce i na mezinárodní úrovni, chtějí více propojovat vzdělávací instituce a studenty s firmami a výzkumnými organizacemi, vyhledávat dotační zdroje a zapojit klastr do regionální inovační platformy zaměřené na hledání cest pro zlepšení propagace a popularizace vědy a výzkumu.  

Pro nanotechnologie je v Libereckém kraji perfektní podhoubí. Klíčová je spolupráce  

Ukázkovou spolupráci napříč akademickým, veřejným i soukromým sektorem jsme zažili během první vlny pandemické krize, kdy odborníci z Technické univerzity v Liberci vybudovali a v rekordním čase zprovoznili výrobní kapacity zásobující kraj textilními rouškami vybavenými nanovlákennými filtry. Podařilo se to i díky předchozím investicím do výzkumu, které do Libereckého kraje na univerzitu přivedl právě klastr Nanoprogress. V kritickém okamžiku se tak podařilo podržet zdravotní a sociální infrastrukturu celého kraje.  

Společně jsme dokázali, jak může být přítomnost špičkové vědy a výzkum obrovskou devizou nás všech. Nanoprůmysl vnímáme jako strategické odvětví nejen Libereckého kraje. Spoluprací s ARR mu chceme otevřít možnosti dalšího rozvoje,” říká Lucie Vysloužilová, manažerka klastrové organizace Nanoprogress. 

Úspěchu nahrálo i ideální podhoubí pro nanotechnologie: Liberecký kraj se dá chápat jako základna pro nanovýzkum v Česku, o naše znalosti je zájem i v zahraničí. Jako klíčové pro další rozvoj se jeví zvládnutí přenosu těchto znalostí do praxe. V tom náš nový partner dosáhl výrazných úspěchů. Věřím, že bude pro kraj i nadále přínosem,” uzavírá Dobrovský. Nadějné cesty se pro nano rýsují především v oblastech filtrace vzduchu, čištění vody nebo v medicínských aplikacích. Jsou to směry, kudy chceme do budoucna kráčet,” potvrzuje Komárek.  

Nanoprogress, z.s. je inovativní nanotechnologická klastrová organizace zaměřená primárně na podporu kolektivního výzkumu v oblasti nanotechnologií, společný produktový vývoj a rozvoj internacionalizace a přeshraniční spolupráce. Klastrová organizace se mimo jiné zasloužila o přidělení téměř jedné miliardy korun na unikátní výzkum a vývoj českého nanotechnologického odvětví, a to konkrétně realizací více než 20 výzkumně-vývojových záměrů a podporováním cca 60 subjektů z oblasti malých, středních a velkých podniků a organizací pro výzkum a šíření znalostí. Více o klastrové organizaci na stránce: https://www.nanoprogress.eu/  

Posláním Agentury regionálního rozvoje je poskytovat expertní podporu a realizovat konkrétní rozvojové aktivity ve prospěch Libereckého kraje, a v důsledku jeho obyvatel, podnikatelů a institucí v regionu. Jednou z aktivit je právě podpora vědy, výzkumu a inovací v kraji v rámci projektu „Smart Akcelerator II Libereckého kraje“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016369 financovaného z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje. https://arr-nisa.cz/       

ARR je držitelem regionální značky 1012+ a provozuje stejnojmenný informační webový portál a rozcestník příležitostí v oblasti vědy, výzkumu a inovací v kraji pod Ještědem. https://1012plus.cz/  

Kontaktní osoba:

Barbora Jónová

Public Relations

Smart akcelerátor Libereckého kraje

Jonova.barbora@gmail.com

+420 737 658 607

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549