Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj již druhým rokem poskytuje příspěvkovým organizacím rezortu kultury finanční prostředky na akvizice

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 03. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Pro rok 2018 vyčlenil Liberecký kraj na akvizice čtyřem příspěvkovým organizacím v rezortu kultury 2 800 000 Kč. Finanční částka bude rozdělena mezi Severočeské muzeum v Liberci, Oblastní galerii Liberec, Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě a Muzeum Českého ráje v Turnově.

„Nákup uměleckých děl je finančně náročný a příspěvkové organizace nejsou schopné akvizice hradit výhradně ze svého rozpočtu, proto každoročně žádají zřizovatele o finanční příspěvek na jejich nákup. Liberecký kraj přispívá na akvizice již druhým rokem,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jednou z hlavních činností příspěvkových organizací rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu, zejména muzeí a galerie, je získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat a odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky. Jsou to zejména sbírkotvorné instituce. Cílem nákupu sbírkových předmětů do sbírky v majetku kraje a spravované příspěvkovou organizací je zvýšení hodnoty sbírky jako celku a zkvalitnění její dokumentační a vypovídací hodnoty.

 

Celková částka 2 800 000 Kč bude rozdělena mezi tyto organizace:

Severočeské muzeum v Liberci obdrží 300 000 Kč. Své sbírky rozšíří o nábytek, soubor keramiky, kolekci porcelánového servisu, soubor designových nafukovacích hraček, stolní svítidla, pianodisc apod.                                                                   

Oblastní galerie v Liberci má schválen příspěvek 2 150 000 Kč. Za ně nakoupí sochařské práce Anny Hulačové, obraz Jaroslava Valečky, serigrafie Zdeňka Sýkory, obraz Zdeňka Trse, plastiku Jiřího Nováka, plátno Václava Bendy, trojrozměrné objekty Františka Kyncla, tisk na papíře Šimona Brejchy, plátno Věry Novákové a kovové konstrukce Richarda Loskota.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě dostane 100 000 Kč na nákup sbírky ptačích vajíček od 160 druhů ptáků, sbírku lebek živočichů, dermoplastické preparáty našich druhů ryb, nábytek, piano Rösler Česká Lípa aj.

Muzeum Českého ráje v Turnově obdrží 250 000 Kč na nákup sbírky knižních vazeb Josefa Plátka, obraz akademické malířky Ludmily Matoušové, obraz akademického malíře Arnošta Folprechta. Rozšířením sbírkového fondu historie – podsbírka horolezectví – o exponáty pro novou stálou expozici.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky