Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj má připomínky k návrhu konsolidačního balíčku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 05. 2023 12:14
  • Ekonomika

Sdílet článek

Krajští radní dnes na mimořádném jednání schválili čtyři zásadní připomínky k navrhované novele zákona o rozpočtovém určení některých daní. Nesouhlasí například s jeho snížením nebo navrhují podíl kraje na spotřební dani z minerálních olejů.

„Chápu, že vláda s návrhem na úspory veřejných financí přijít musela. Stejně jako v každé domácnosti, pro kraj nebo obec platí, že nemohou dlouhodobě utrácet víc, než jaké jsou jejich příjmy. Stejně by se dlouhodobě měl chovat i stát ve vztahu ke svým výdajům. Z každodenní zkušenosti vedení krajských financí však navrhujeme některé změny provést jinak. Jde nám zejména o to, aby byl řešen systém financování krajů. Podíly příjmů jednotlivých regionů dávno neodpovídají dnešní realitě,“ uvedl hejtman Martin Půta.    

„Nesouhlasíme zejména s postupným snížením podílu rozpočtového určení daní z 9,78 % na 9,70 % pro příští rok a na 9,27 % od roku 2025. Chceme podíl krajů zachovat na současné úrovni – to je 9,78 %. Navrhovaná změna by totiž přinesla v roce 2024 ztrátu kraje ve výši zhruba 20 milionů korun, další rok pak až stodesetimilionový deficit,“ dodal náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík.

Krajští radní dále požadují začlenění dotace Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic ve vlastnictví krajů do RUD regionů, a to jeho navýšením o 0,35 %.

Pro Liberecký kraj je v současné době nevýhodné přerozdělování daní v rámci RUD. „Současné nastavení systému rozdělování daní pro kraje je dlouhodobě beze změny a už vůbec neodpovídá třeba počtu obyvatel v jednotlivých regionech. Úprava je opravdu nutná. Domníváme se, že podíl sdílených daní pro kraje by měl narůst o podíl daně z paliv a minerálních olejů, kterým by se dlouhodobě řešila modernizace a opravy silnic druhých a třetích tříd,“ dodal hejtman Martin Půta.  

Poslední, čtvrtou připomínkou, je odmítnutí navrhované daně z nemovitých věcí. „Výnos z této daně by měl podle našeho názoru i nadále patřit obcím. Její navrhované zvýšení až na dvojnásobek navíc má směřovat pouze do statní kasy. A s tím my nesouhlasíme. Daň z nemovitosti je jediná motivační daň, která je stoprocentním příjmem obcí a mělo by dál být na rozhodnutí samospráv, zdali příjmy z daně z nemovitosti využijí k většímu rozvoji nebo budování potřebné infrastruktury,“ uzavřel Půta.   

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky