Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj má v třídění odpadu na stříbrnou medaili

Ing. Ida Svobodová

  • 29. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6402|autor:Ing. Ida Svobodová|email:|telefon: |mobil:|aktualizace:]

Obyvatelé Libereckého kraje vloni vytřídili o 15 procent papíru, skla a plastů více než v roce 2006. Na osobu se loni v kraji vytřídilo 38,7 kilogramu odpadů, což bylo o pět kilogramů více než před rokem. V Praze se vytřídilo o půl kilogramu na osobu více - 39,2 kilogramu. Ve srovnání s rokem 2003 vzrostl objem vytříděných odpadů v Libereckém kraji o více než 120 procent, řekl novinářům náměstek hejtmana pro životní prostředí Radim Zika.

Liberecký kraj se na podporu sběru a třídění odpadu zaměřuje od roku 2004. Podle původních záměrů měl v roce 2008 každý občan vytřídit ročně 30 kilogramů papíru, plastů a skla, což se podařilo překonat už v roce 2006. To ale podle Ziky neznamená, že by měl projekt skončit. "Každý z nás vyprodukuje ročně 250 kilogramů odpadu a 60 procent z toho je možné recyklovat, máme tedy stále velké rezervy," řekl Radim Zika. Stále je podle něho co zlepšovat, letos se tak chce kraj zaměřit na podporu odděleného třídění barevného a bílého skla a také na třídění směsných plastů.

K většímu třídění přispívá podle Ziky intenzivní kampaň i stále dostupnější kontejnery. Ještě v roce 2004 jich v kraji bylo kolem 4700, loni na konci roku už 6900, o 45 procent víc.

"Jen loni přibylo v kraji bezmála 1000 nových kontejnerů, z toho 244 zajistil EKO-KOM ve spolupráci s Libereckým krajem, zbytek ale pořídily samotné obce ve spolupráci se svozovými firmami," dodal Zika. I v příštím roce kraj počítá s nákupem dalších zhruba 200 kontejnerů především na bílé a barevné sklo a směsné plasty.

Do projektu třídění odpadu je v kraji zapojeno 214 obcí. Kraj se snaží obce k podpoře třídění motivovat, už potřetí proto vyhlásil soutěž o Zlatou popelnici. Mezi deset nejlepších obcí se opět dostaly Albrechtice v Jizerských horách, které na každého ze svých 330 obyvatel vytřídily 87,65 kilogramu papíru, skla a plastů. Mezi městy vede Nový Bor s 35,65 kilogramu odpadu na každého z 12.200 obyvatel.

"Množství vytříděného odpadu však není jediným kritériem, které o vítězi rozhoduje, a tak nejvyšší objem vytříděného odpadu nemusí znamenat vítězství v soutěži," uvedla koordinátorka projektu Ida Svobodová. Vítěze soutěže Zlatá popelnice 2007 vyhlásí Liberecký kraj 20. května. (S využitím ČTK)
Pro kompletní zprávu si stáhněte přiložený dokument.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky