Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj má velkou šanci uspořádat prestižní zasedání Rady ministrů EU

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 06. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5340|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Česká republika převezme předsednictví v Radě EU v roce 2009

 

Náměstek libereckého hejtmana Radim Zika jednal s náměstkyní místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Janou Hendrichovou, která stojí v čele Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU. Hlavním tématem jednání byla diskuse o zapojení Libereckého kraje do příprav organizace českého předsednictví v roce 2009.

„Liberecký kraj má eminentní zájem o organizaci jednoho z neformálních zasedání Rady ministrů, která by se měla konat právě v regionech. Takovýchto zasedání by se mělo celkem konat deset až jedenáct, z toho sedm v krajích, a my děláme vše proto, aby se jedno z nich uspořádalo právě u nás v Libereckém kraji,“ zdůraznil Radim Zika.

V této fázi si zástupci Úřadu vlády monitorují především technické parametry v jednotlivých krajích, zda dané kraje jsou vůbec po technické stránce na organizaci takovéhoto zasedání připraveny.

„V tuto chvíli nás především zajímají možnosti ubytovacích kapacit v daném kraji, dále také možnosti konferenčních prostor, ale určitě je i důležitá jistá atraktivita daného regionu, abychom mohli jednotlivým delegacím ukázat i něco z krás dané oblasti. A v tomto ohledu si myslím, že Liberecký kraj má reálnou šanci na úspěch,“ dodala Jana Hendrichová.

Liberecký kraj se do diskuse o přípravách českého předsednictví zapojil již koncem loňského roku, kdy připravil souhrnnou prezentaci možností, co náš kraj nabízí jak z pohledu ubytování, konferenčních prostor, tak ale i z pohledu atraktivních míst, přírodních krás, památek, apod. Tato prezentace samozřejmě sloužila jako velmi kvalitní pracovní materiál právě pro zástupce Úřadu vlády, kteří si na základě toho mohli udělat prvotní představu o možnostech našeho kraje.

„Byla by to velmi prestižní záležitost, kdyby se akce tohoto typu v Libereckém kraji konala, ale samozřejmě i velmi organizačně náročná. Jsme na to připraveni a domnívám se, že jistou zatěžkávací zkouškou v tomto ohledu bude i významná sportovní akce rovněž konající se v roce 2009 a tou je Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Delegace v rámci neformálního zasedání Rady ministrů bude v daných regionech trvat vždy několik dnů, a to bude mít bezpochyby významný dopad i na místní ekonomiku a především na cestovní ruch,“ dodal náměstek Zika.

Součástí těchto delegací jsou i významně početné skupiny novinářů, které čítají až 200 zástupců během jednoho takového zasedání. I pro ně je potřeba mít připraveny kapacitně odpovídající prostory s veškerým potřebným technickým zázemím. V rámci příprav českého předsednictví by se mělo do jisté míry vycházet i z rakouské zkušenosti, kdy Rakousko předsedalo Radě EU v první polovině loňského roku.

„V této souvislosti jsme oslovili zemského hejtmana Dolního Rakouska, také příhraničního regionu, jako je náš, a chtěli jsme ho požádat o předání zkušeností s organizací podobných akcí. Bohužel jsme byli odkázáni na rakouské centrální orgány s tím, že právě ty to měly v kompetenci. Nyní jsme prostřednictvím našeho krajského zastoupení v Bruselu v přímém kontaktu se zastoupením Rakouska a rádi bychom využili jejich zkušeností a poznatků,“ poznamenal Radim Zika.

Nyní se budou sumarizovat načerpané informace o jednotlivých krajích, které zástupci z Úřadu v této souvislosti navštívili, a budou předloženy místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi k posouzení. Měly by být vyhodnoceny někdy v závěru léta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky