Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj: Naše střední školy a Centrum vzdělanosti připravily konkrétní pomoc nezaměstnaností postiženému Jablonecku

04. 11. 2009

 

Na svém druhém pracovním jednání se v pondělí 2. 11. 2009 sešla  na Střední uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě.operativní skupina na pomoc nezaměstnanosti na Jablonecku. Pracovní skupinu sestavil před měsícem. Radek Cikl, náměstek hejtmana Libereckého kraje zodpovědný za resort školství, mládeže, zaměstnanosti a sportu, s cílem připravit účinnou pomoc ve formě vzdělávání jabloneckému regionu postiženému stále se zvyšující nezaměstnaností.

Důležitost jednání podtrhla tentokrát účast nejvyšších představitelů Úřadu práce v Jablonci nad Nisou a Okresní hospodářské komory v Jablonci, své zástupce na jednání vyslalo také Město Železný Brod.

„Situace je opravdu velmi vážná,“ komentoval stav na trhu práce pan PhDr. František Schier, ředitel jabloneckého úřadu práce.

„K dnešnímu dni registrujeme v okresu Jablonec nad Nisou 5 066 nezaměstnaných, průměrná míra nezaměstnanosti je 11,2%. Na Železnobrodsku máme v evidenci 927 uchazečů o práci, na jedno volné místo připadá 70 nezaměstnaných,“ doplnil.

Negativní vývoj potvrdila hospodářská komora slovy ředitele Oskara Mužíčka: „V současnosti většina firem v lepším případě drží personální situaci v pozici stagnace, v horším případě počty svých pracovníků spíše snižují.“

Skupina je složena ze zástupců 15 středních škol, její činnost koordinuje Centru vzdělanosti Libereckého kraje (CVLK), a účast v ní je dobrovolná. Poprvé se sešla počátkem října na Veletrhu vzdělávání v Jablonci, kde její jednotliví členové, ředitelé škol, obdrželi úvodní pracovní úkoly. Pondělní jednání proto již mohlo hodnotit výsledky provedené práce.

„Na pomoc postiženému regionu je k dnešnímu dni připraveno 134 vzdělávacích programů v následující struktuře. Na prvním místech jsou jazykové vzdělávání (36 programů) a práce s informačními technologiemi (30 vzdělávacích programů). Na třetím místě co do počtu figuruje překvapivě nabídka vzdělávání v technických oborech (22 programů). Až na čtvrtém místě následuje nabídka vzdělávání v ekonomických a administrativních oborech (18 programů), těsně sledovaná vzděláváním v pro Jablonecko a Železnobrodsko charakteristických uměleckoprůmyslových oborech (16 programů),“ vypočítal Robert Gamba, ředitel CVLK. V nabídce je podle něj dále vzdělávání v oborech služeb, cestovního ruchu, zdravotnictví a v oblasti rozvoje osobnostních kompetencí nezaměstnaných.  

„Do konce týdne připravíme se školami konečnou podobu nabídky vzdělávání a předložíme ji k posouzení Úřadu práce v Jablonci nad Nisou,“ prozradil další postup ředitel s tím, že během tohoto procesu budou pracovníci Centra vzdělanosti připravovat se školami pomoc případným zájemcům z řad zaměstnavatelů v projektu Vzdělávejte se!, který umožňuje firmám v problémech přečkat nejtěžší období za podpory státních prostředků tím, že se zaměstnanci mohou vzdělávat, aniž tak musí přijít o práci.

Diskutována byla také možnost využít institutu veřejně prospěšných prací pro výkon pomocných činností na školách a školských zařízeních Libereckého kraje.