Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj navštívila delegace partnerského kantonu St. Gallen

Šírová Květa

  • 16. 04. 2012 19:17

Sdílet článek

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) přivítal v sídle Libereckého kraje v Liberci oficiální delegaci kantonu St. Gallen včele s ministrem kantonální vlády pro resort stavebnictví Willi Haagem. Jednání liberecké a švýcarské strany se konají pravidelně každé dva roky a jejich cílem je zhodnocení dosavadní spolupráce a výhled na další možné společné projekty.

„Po dvou letech přišel čas zhodnotit naši dosavadní spolupráci, která byla v tomto období financována z projektu Partnerství. Cílem tohoto setkání bylo také určit nová témata spolupráce našeho pevného partnerství pro následující období. Před dvěma lety se představitelé kantonu St. Gallen a Libereckého kraje shodli na pátém realizačním programu, který vyplývá a je v souladu s oficiálně uzavřenou dohodou mezi těmito partnery. Tento realizační program zahrnoval společné projekty v oblastech veřejné dopravy, zemědělství, úředního notářství, spolupráce obcí a knihoven, vzdělání a sportu a památkové péče. Jsem rád, že jsme mohli dnešní jednání uzavřít s konstatováním, že naplánované projekty a úkoly byly splněny a že nově připravená témata, ať už z oblasti územního plánování, vodstva, odpadového hospodářství či veřejné dopravy, budou přínosem pro všechny občany Libereckého kraje a kantonu St. Gallen. Navázali jsme tak na tradici dobré regionální spolupráce, která vznikla na podzim roku 2001 a která je historicky spjata s působením organizace Kooperace St. Gallen – Liberec Česká republika již od roku 1990,“ zhodnotil hejtman.

 

Členy švýcarské delegace byli také Ueli Strauss, Úřad pro územní rozvoj a geoinformace, rezort stavebnictví,             Heinz Meier, Úřad inženýrského stavitelství, oddělení vodstvo, rezort stavebnictví, Guido Schmid, Úřad pro životní prostředí, rezort stavebnictví, Heribert Hubatka, starosta obce St. Gallenkappel s chotí Elsbeth, Sarah Hauser, vedoucí Koordinačního místa pro vnější vztahy, státní kancelář, a Marietta Ochsner, referentka, Koordinační místo pro vnější vztahy, státní kancelář.

Za českou stranu se jednání dále zúčastnili Lidie Vajnerová (SOS), statutární náměstkyně hejtmana, rezort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Vít Příkaský, náměstek hejtmana, rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, Jaroslav Podzimek, člen rady kraje, rezort zemědělství a životního prostředí, (oba ČSSD), ředitel Krajského úřadu LK René Havlík, Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny Liberec a její kolegyně Dana Petrýdesová a  vedoucí odborů a oddělení KÚ LK.

 

Na dnešním jednání se obě strany dohodly na pokračování spolupráce v projektu Partnerství, a to konkrétně na realizaci knihovnické konference, která se uskuteční 9. - 12. května 2012 v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Podle ředitelky knihovny Blanky Konvalinkové švýcarští lektoři seznámí během konference české knihovníky s podobou knihovnictví ve Švýcarsku i v St. Gallenu. Mezi další témata bude zařazeno například vzdělávání knihovníků. 

 

 

„Velký zájem projevili švýcarští hosté o krajskou databázi brownfields a o to, jak je s brownfieldy nakládáno a jaký je zájem o využití takovýchto komplexů,“ řekl Vít Příkaský s tím, že se Liberecký kraj s partnery ze St. Gallenu podělí o již získané zkušenosti s revitalizací těchto objektů.  

 

Dalším tématem pro budoucí spolupráci je problematika protipovodňových opatření.

 

„Liberecký kraj považuje za jednu z priorit realizaci protipovodňových opatření. Domluvili jsme se proto se  švýcarskými partnery na konkrétní výměně zkušeností týkajících se právě povodní a opatření proti nim. Jedná se například o majetkoprávní vztahy v případě stavby na soukromých pozemcích nebo předjednávání těchto staveb a jejich akceptace občany,“ doplnil radní Jaroslav Podzimek.

 

Po skončení jednání švýcarská delegace v doprovodu radního Jaroslava Podzimka navštívila Čističku odpadních vod v Liberci, kde jim ředitel oblastního závodu Teplice Ladislav Švec představil celý proces čištění odpadních vod a provedl je provozem. Delegace tak navázala na nedělní program, kdy v doprovodu náměstka hejtmana LK Víta Příkaského, radního Jaroslava Podzimka a ředitele Krajského úřadu LK René Havlíka navštívila firmy DETOA Albrechtice s.r.o., Kaipan, s.r.o., ve Smržovce  a Areál Penčín u Jablonce nad Nisou.

 

Delegace poté odcestovala do Prahy, kde je ještě dnes čeká návštěva švýcarské ambasády.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky