Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj navštívila delegace z Orenburské oblasti v Rusku

Šírová Květa

  • 25. 05. 2012 13:11
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Delegace z Orenburské oblasti, partnerského regionu Libereckého kraje v Rusku, vedená gubernátorem Jurijem Alexandrovičem Bergem navštívila Liberecký kraj. Na třídenní návštěvě Libereckého kraje delegaci doprovázeli postupně hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, náměstek hejtmana LK Vít Příkaský, radní Jaroslav Podzimek a Pavel Petráček (všichni ČSSD) a ředitel Krajského úřadu LK René Havlík. Jedním ze stěžejních bodů programu bylo setkání s podnikateli Libereckého kraje, kterého se účastnili také představitelé ruského velvyslanectví a obchodního zastoupení Ruské federace (RF) v ČR, a to Sergej Vagin z ekonomického úseku Velvyslanectví RF v ČR, generální konzul RF v Karlových Varech Sergej Ščerbakov a obchodní rada RF v ČR Alexander V. Turov.

„V září loňského roku jsme navštívili Orenburskou oblast v Rusku, kde se podařilo dojednat další formu spolupráce Orenburské oblasti s Libereckým krajem. Delegace tedy přijela podepsat Memorandum o spolupráci s naším krajem. Další Memoranda o spolupráci podepsali dnes také zástupce Orenburské státní univerzity s Technickou univerzitou Liberec a zástupci Hospodářské komory z Libereckého kraje a Orenburské oblasti. Stěžejním bodem programu třídenní návštěvy bylo ale setkání představitelů Orenburské oblasti a představitelů ruského velvyslanectví a obchodního zastoupení s podnikateli Libereckého kraje,“ vysvětlil hejtman.

Cílem setkání s podnikateli bylo především představení Orenburské oblasti a možnosti navázání nových obchodních vztahů. Orenburská oblast je nejbezpečnější místo pro investice v Ruské federaci. Vláda oblasti vytváří absolutně nejlepší možné podmínky pro příliv zahraničních investic do země.

„Na základě naší návštěvy Orenburské oblasti si dovolím tvrdit, že je zde mocný podnikatelský potenciál například v odvětví plynárenského a těžkého průmyslu, výstavbě spaloven a čističek odpadních vod nebo rekonstrukci a výstavbě silnic a mostů,“ doplnil hejtman.

Setkání s podnikateli se konalo ve čtvrtek v multimediálním sále sídla Libereckého kraje. Ruská strana představila podnikatelům Orenburskou oblast a nabídla okruhy spolupráce. Obchodní rada Alexander V. Turov také vysvětlil zákonitosti obchodu s Ruskou federací a princip ruské ekonomiky a obchodování. Podnikatelé Libereckého kraje pak dostali možnost vlastní prezentace a s jednotlivými členy delegace se domlouvali na konkrétní podobě spolupráce.

Delegace z Orenburské oblasti také navštívila několik firem a podniků v Libereckém kraji. První den návštěvy to byla například firma Elmarco. Druhý den si delegace prohlédla firmy MEGA Stráž pod Ralskem, Preciosa a.s. a navštívila Výletní areál a kozí farmu Pěnčín. Druhý den návštěvy pak zakončila slavnostní vernisáží výstavy o Orenburské oblasti, která se konala pro širokou veřejnost ve vestibulu sídla Libereckého kraje včetně ochutnávky tradičních ruských pokrmů. Třetí den navštívila část delegace libereckou spalovnu. Gubernátor se velmi zajímal o systém likvidace odpadu, protože v Orenburské oblasti toto zařízen doposud chybí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky