Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj navštívila delegace z úřadu kantonu St. Gallen

Liberecký kraj navštívila delegace z úřadu kantonu St. Gallen

[30807|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/vnejsi_vztahy/dlegace_462039a390.jpg]

18. 03. 2009
[id:7704|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj navštívili ve dnech 15. – 18. března na pozvání Víta Příkaského, náměstka hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoj venkova, čtyři zástupci z partnerského kantonálního úřadu v St. Gallen (Švýcarsko). Delegace přijela ve složení: pan Johannes Rutz, vedoucí úřadu pro práci, departement národního hospodářství; pan Walter Abderhalden, vedoucí prevence a kvality, zástupce vedoucího úřadu, úřad pro práci, departement národního hospodářství; pan Roland Schleith, vedoucí regionálního Centra pro zprostředkování práce, (RAV) Heerbrugg, úřad pro práci, departement národního hospodářství a pan Remo Daguati, vedoucí úřadu pro hospodářství, departement národního hospodářství.

V úvodu návštěvy, které uvítal radní Pavel Petráček, byl členům delegace v rámci pracovního jednání na Krajském úřadu Libereckého kraje představen hospodářský profil kraje, nastíněny podmínky pro podnikání v regionu a zmíněna byla i problematika zaměstnanosti v kraji. Se svými prezentacemi zde vystoupili zástupci odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje, Okresní hospodářské komory Liberec, agentury CzechInvest, Technické univerzity v Liberci, Agentury regionálního rozvoje a Úřadu práce v Liberci.

Dalším bodem pondělního programu byla návštěva Technologického centra, které vybudovala česká firma MSV SYSTEMS CZ s.r.o. Toto vývojové a výzkumné centrum je zejména zaměřeno na průmyslovou automatizaci a technologie pro tváření trubek rozvodů plynných a kapalných médií v automobilovém průmyslu, spolupracuje však i s firmami působícími v potravinářském průmyslu či leteckém průmyslu.

Na návštěvu tohoto centra navázala prohlídka katedry netkaných textilií textilní fakulty Technické univerzity v Liberci. Zde si po krátké úvodní prezentaci zaměřené na představení problematiky nanotechnologií a seznámení s unikátním vynálezem možnosti průmyslové výroby nanovláken a jejich širokými možnostmi využití hosté sami mohli v laboratoři vyzkoušet, jak se tvoří nanovlákenná vrstva.

V úterý dopoledne se členové delegace zúčastnili návštěvy společnosti Rekuper Sychrov, s.r.o., jejímž hlavním podnikatelským záměrem je výrobní a obchodní činnost podporující a zavádějící ekologické a energeticky šetrné výrobky a zařízení. Základní a nosnou činností této společnosti je výroba, včetně projekce a montáží, větracích jednotek s rekuperací tepla určených především pro halové objekty. Dalším výrobním oborem je zpracování kovů, především formou subdodávek pro další firmy. Nově se rozvíjejícím oborem činnosti je výroba, návrhy technických řešení a montáž zařízení na regulaci průtoku odpadních vod, které jsou vyráběny z nerezových ocelí. Hosty zajímal široký okruh témat od legislativy řešící podnikání, přes současný odraz krize v malých a středních podnicích, po pracovní podmínky zaměstnanců a problematiku přípravy lidských zdrojů a spolupráci podniků s institucemi vzdělávání.

 

Odpolední program byl zaměřen na poznávání historických  a přírodních krás Libereckého kraje. Členové delegace se zúčastnili prohlídky zámku Sychrov a poté mohli obdivovat krásy Českého ráje na pěší túře Skalním městem, kde zhlédli hrady Valdštejn a  Hrubou Skálu.          

Návštěva delegace ze St. Gallenu se stala dalším střípkem v mozaice vzájemně obohacujících vztahů mezi našimi partnerskými regiony a potvrdila smysluplnost těchto aktivit.




 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302