Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj neznámý: z hradu Štěpanice zůstaly zbytky paláce a věže

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 08. 2019 00:00

Sdílet článek

Řadu míst, která dýchají historií, lze navštívit při cestách Libereckým krajem. Jedním z nich jsou i trosky gotického hradu Štěpanice, jenž stával na skalnatém ostrohu při dnešní silnici mezi Jilemnicí a Beneckem.

„Představujeme méně známá místa našeho kraje, protože chceme, aby návštěvníci nemířili jen do přetížených oblastí, jakými jsou Jizerské hory nebo Český ráj. A budeme velice rádi, když i místní obyvatelé budou poznávat různá místa kraje, která ještě nenavštívili,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První písemná zmínka o tomto sídle pochází již z roku 1304. Skládal se ze dvou částí, horního a dolního hradu. V zadní části toho horního se nacházel palác, ze kterého se dochovala značná část přízemí. Dolní hrad pak měl především výrobní a provozní funkci. Při nedávném archeologickém průzkumu byla odkryta část obvodu věže, poškozené odstřelem v 18. století a později zřícené.

Zakladatelem hradu byl Jindřich Jan z Valdštejna, který podle Balbínovy kroniky vládl zdejší oblasti již v roce 1254. Tento údaj ostatně potvrzují i archeologické nálezy na hradě. Období největšího rozkvětu hradu trvalo od poloviny 14. do konce 15. století, kdy se v okolí rozvíjela těžba rud a zlata a hrad byl jejím ústředním zpracovatelským střediskem. Počátkem 16. století však přestal sloužit jako obytné sídlo, chátral a roku 1543 se už připomíná jako pustý.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky