Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj ocenil hrdinství vězňů z období nacismu

17. 08. 2018

Političtí vězni z druhé světové války se i letos dočkali drobného finančního příspěvku od Libereckého kraje. Symbolický šek s celkovou sumou 32 500 korun, který je výrazem úcty vedení kraje k jejich hrdinství, jim v budově Krajského úřadu ve čtvrtek 16. srpna předal hejtman Libereckého kraje Martin Půta spolu s náměstkem pro sociální věci Pavlem Svobodou.

„Symbolickou podporu a sociální pomoc prostřednictvím předání šeku vnímám zejména jako poděkování za to, že se tito hrdinové v těžkých dobách rozhodovali správně. Stáli si za svým názorem a projevili odvahu. Je potřeba si takových lidí a jejich vlastností vážit,“ uvedl hejtman Martin Půta.

O částku se podělí třináct dosud v Libereckém kraji žijících bývalých vězňů z koncentračních táborů, členů Českého svazu bojovníků za svobodu. Každý dostal na přilepšenou 2 500 korun.  V zastupitelském sále úřadu se sešlo 6 bývalých vězňů, doprovázených jejich blízkými. Ne všichni se ale mohli ze zdravotních důvodů setkání účastnit osobně. 

O finanční příspěvek jako malou náplast na útrapy bývalých vězňů, požádal vedení kraje Český svaz bojovníků za svobodu. Sumu ze svého rozpočtu věnoval odbor sociálních věcí.

„Byl jsem členem odbojové skupiny, která ukrývala ruské zajatce a přechovávala zbraně. Po vyzrazení Němci skoro všechny postříleli. Mě deportovali v únoru roku 1944 do Terezína, odkud se mi v prosinci podařilo uprchnout. Měl jsem štěstí, přežil jsem. Ukrýval jsem se až do konce války,“ vzpomínal dnes 91letý Zdeněk Vlasta. „Je mi někdy smutno z toho, kam se dnes ve společnosti posunuly hodnoty. Většina mladých lidí nemá k vlasti žádný vztah,“ dodal.

Mnozí političtí vězni byli do koncentračních táborů odvlečeni jako malé děti. Někteří v nich přišli o oba rodiče. Liberecký publicista Egon Wiener vzpomínal na svého strýce Walthera, kterému se podařilo deportaci vyhnout. Jako malý chlapec prožil téměř celou druhou světovou válku zazděný v miniaturní místnosti za komínem domu v Liberci. Nesměl chodit ven, hrát si s dětmi. Pokud by Walthera Wienera, který se za komínem ukrýval od svých deseti do patnácti let, našlo gestapo, okamžitě by kvůli svému židovskému původu putoval do Osvětimi.

Útrapy bývalých politických vězňů ocenili hejtman s náměstkem také drobnými dárky a rudou růží. Oba politici na setkání zdůraznili, jak si váží jejich hrdinství.

Náměstek hejtmana Pavel Svoboda připomněl, jak se dnes vytrácí z pojmů, jako je například vlastenectví, jejich obsah. „Spoluvytvářeli jste dějiny. Vašimi skutky se jako národ můžeme chlubit, o vaše útrapy se můžeme jako o příklad odporu proti zrůdné nacistické moci opírat. Vy jste symbolem toho lepšího v nás,“ uzavřel Pavel Svoboda.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307