Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj odstartuje nový projekt na podporu technického školství a stipendijního programu pro vybraná řemesla

20. 04. 2012

 

Resort školství Libereckého kraje zahajuje v těchto dnech nový a unikátní projekt

na podporu technického vzdělávání a svého stipendijního programu pro vybraná řemesla.

Tisková konference  k projektu se koná středu 25. dubna 2012 od 13 hodin  v sídle Libereckého kraje (U Jezu 642/2a, Liberec) – místnost 111 (přízemí).

Tiskové konference se zúčastní  Radek Cikl (ČSSD), náměstek hejtmana Libereckého kraje pro oblast školství,Jiřina Princová, vedoucí odboru školství Libereckého kraje, a  realizátoři projektu NadoTECH

„Jde nám o to, zda bude mít region v příštích letech dostatek řemeslníků a jak a zda lze zabránit úbytku či stagnaci některých technických oborů,“ uvedl náměstek hejtmana radek Cikl s  tím, že odpověď nabídne kampaň NadoTECH!

 

První akce projektu NadoTECH ukáže krásu sklářského umění

Projekt Libereckého kraje s názvem NadoTECH čeká první velká akce. Sérii Dnů otevřených dveří a roadshow zahájí ve čtvrtek 26. dubna Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. Projekt NadoTECH postupně do října letošního roku navštíví s bohatým doprovodným program všech devět škol zapojených do stipendijního programu Libereckého kraje.

Premiérová akce nechá vyniknout především sklářskému umění. Žáci z přihlášených základních škol se podívají přímo do dílen školy v Železném Brodu, kde si sami vyzkoušejí foukání skla v praxi. Den věnovaný Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou začne již v ranních hodinách na náměstí 3. května v Železném Brodu, zde má totiž škola odloučené pracoviště. Žáci základních škol, kteří projevili zájem o výuku na této střední škole, přivezou organizátoři společně autobusy na náměstí, kde celá akce od 9 hodin odstartuje za přítomnosti zástupců resortu školství Libereckého kraje a vedení jablonecké školy.

Přihlášené děti, jejichž počet byl vzhledem ke kapacitě dílen omezen na 100, se rozdělí do čtyř skupin, které postupně získají všeobecné informace o škole, samotném studiu i nabídce oborů, další část čekají praktické ukázky foukání skla s možností si tuto práci osobně vyzkoušet. Poté žáci navštíví sklářskou huť a na závěr je čeká exkurze do výroby firmy Detesk.

Na odpolední zábavně vědomostní část akce se žáci přesunou do Jablonce nad Nisou, kde bude program pokračovat od 12 hodin na Mírovém náměstí. Během odpolední roadshow, která bude zpřístupněna i veřejnosti, se zapojí do soutěží s tématikou sklářského oboru, jako je zdobení výrobků ze skla, tvorba skleněné mozaiky, navlékání korálků nebo sklářská štafeta. Na ty nejúspěšnější čekají zajímavé ceny. Doplňkovou soutěží se stane míchání koktejlů, které prezentuje další z vyučovaných oborů na Střední škole řemesel a služeb: kuchař-číšník.

Součástí zajímavého programu bude rovněž vědomostní hra Hej ty, víš to?!, milovníci hlavolamů si jistě nenechají ujít stan iQ parku.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588