Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj opět nakoupil energie na burze

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 05. 2018 00:00
  • Majetek a investice
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj letos opět využil možnost nákupu energií na Českomoravské komoditní burze Kladno. Obchodování pro rok 2019 se uskutečnilo na burzovním shromáždění dne 26. dubna 2018 formou elektronických poptávkových aukcí.

Českomoravská burza Kladno je organizátorem burzovních trhů s energickými, průmyslovými a agrárními komoditami v České republice. „Nákup na burze se osvědčil již v minulých letech, proto se kraj opět rozhodl k nákupu energií nejen pro sebe, své příspěvkové organizace, ale i pro města a obce Libereckého kraje,“ uvedl Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Liberecký kraj nejprve získal pro rok 2019 veřejnou zakázku na dodávky zemního plynu v rámci sdružených služeb v režimu maloodběr (odběr do 630 MWh) a velkoodběr (odběr nad 630 MWh), a to v předpokládaném souhrnném množství 75 901 MWh.

V aukci na dodávku zemního plynu pro maloodběr nabídl nejnižší jednotkovou cenu dodavatel Pražská plynárenská, a.s. ve výši 510 korun za 1 MWh. Stejná společnost nabídla nejnižší cenu v kategorii velkoodběr, a to 502 korun za 1 MWh.

Kraj dále nakupoval elektřinu. Pro rok 2019 získal dodávku elektřiny v rámci sdružených služeb v napěťové hladině nízkého a vysokého napětí a dodávku elektřiny v napěťové hladině vysokého napětí v předpokládaném souhrnném množství 27 264 MWh.

V prvních dvou případech nabídla cenu Pražská plynárenská, a.s. Za silovou elektřinu 1.090 korun za 1 MWh a za dodávky elektřiny v napěťové hladině vysokého napětí 1.050 korun za 1 MWh.

U dodávek elektřiny v napěťové hladině vysokého napětí nabídl nejnižší cenu dodavatel CENTROPOL ENERGY, a.s., a to jednotkovou cenu za silovou elektřinu 1.046 korun za 1 MWh.

Celková cena zakázky za dodávky komodity zemního plynu v rámci sdružených služeb na rok 2019 činí 38.276.542 korun bez DPH. Souhrnná částka za dodávky silové elektřiny činí 29.040.492 korun bez DPH.

„Podle předběžného propočtu a při předpokladu zvýšení ceny distribuce do 5 % pro rok 2019, očekáváme celkový nárůst konečných cen elektřiny a plynu na rok 2019 o 10–12 % oproti roku 2018. I přes tuto skutečnost budou určitě konečné ceny energií získané centralizovaným nákupem o 15–20 % nižší než jsou ceníkové ceny dodavatelů elektřiny a zemního plynu pro ostatní odběratele,“ uzavřel Marek Pieter.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky