Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj opět podpoří projekty pro zlepšení životního prostředí a zemědělství

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 01. 2023 13:16
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V rámci Dotačního fondu Libereckého kraje mohou zájemci do konce letošního února žádat o dotace na ekovýchovu, ochranu přírody, předcházení vzniku odpadů, včelařství a lokální zemědělskou produkci. Kraj pro ně připravil celkem 8,75 milionu korun.

„Obce, školy, lokální zemědělci, spolky a další organizace, ale i jednotliví občané mohou mít skvělé nápady, jak zlepšit životní prostředí ve svém okolí. A Liberecký kraj je připraven takové projekty s místní znalostí podpořit,“ uvedl Václav Židek, radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Konkrétní oblasti podpory:

  1. Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty je určena zejména na vzdělávací projekty škol, činnost ekocenter, osvětové kampaně v obcích, ale i na zájmové kroužky mládeže v oblasti životního prostředí. Požádat lze o maximálně 70% dotaci ve výši 15–100 tisíc korun. Finanční alokace programu je 1,4 milionu.
  2. Podpora ochrany přírody a krajiny se zaměřuje například na výsadby alejí, ošetření památných stromů, péči o květnaté louky a další cenné přírodní biotopy. V rámci údržby a obnovy drobných památek v krajině mohou obce nebo okrašlovací spolky získat dotace na obnovy božích muk, křížků, zvoniček či pomníčků. Kraj podporuje i činnost záchranných stanic pro živočichy a útulků pro opuštěná zvířata. Požádat lze o maximálně 70% dotaci ve výši 10–150 tisíc korun. Finanční alokace programu je 2,5 milionu korun.
  3. Nejvyšší finanční prostředky, a to 3 miliony korun, kraj připravil v programu Podpora zemědělství, včelařství a lokální produkce. Včelařské dotace jsou směřovány zejména ke zkvalitnění chovu včelstev, prevenci nemocí včel a zlepšení opylovací služby na kulturních i planě rostoucích rostlinách. Požádat lze maximálně o 70% dotaci ve výši 10–300 tisíc korun. V oblasti zemědělství kraj podporuje projekty, které kromě produkce potravin zajišťují i ekosystémové funkce, předcházejí erozi, zachovávají a obnovují zdravou půdu, podporují biodiverzitu a udržují krajinný ráz. Požádat lze o maximálně 50% dotaci ve výši 50–300 tisíc korun.
  4. Podpora předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů je určena například na vznik a provoz RE-USE center, bezobalových prodejen, obecních a komunitních kompostáren, opravárenskou činnost. Obce z dotací mohou pořídit občanům domácí kompostéry, školám gastrokompostéry či štěpkovače k péči o obecní zeleň. Nově je podpora rozšířena i na pořízení nádob na sběr kovových odpadů a pořízení studií na optimalizaci obecního systému odpadového hospodářství. Požádat lze o maximálně 70% dotaci ve výši 20–180 tisíc korun. Finanční alokace programu je 1,85 milionu.

Podrobné podmínky pro podání žádosti o dotaci jsou na krajském dotačním webu: https://dotace.kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky