Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podal správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu  hospodářské soutěže

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 08. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Liberecký kraj podal dne 21. srpna 2018 správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Reaguje tak na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v záležitosti majetkové účasti kraje ve společnosti zajišťující autobusovou dopravu.

Úřad zamítl s konečnou platností krajem podaný rozklad v březnu tohoto roku proti rozhodnutí antimonopolního úřadu, který zakázal kraji nakoupit akcie ve společnosti ČSAD Liberec mimo zadávací řízení. Podáním rozkladu chtěl Liberecký kraj získat jasné stanovisko ÚOHS. Koncem června dostal kraj rozhodnutí, že rozklad byl zamítnut a platí prvoinstanční rozhodnutí, rozhodl se proto podat správní žalobu.

„Liberecký kraj podal správní žalobu proto, že nesouhlasí s domněnkou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že akcie je věc stejně jako třeba papír do kopírky, který se dá koupit v libovolném množství od různých dodavatelů, a že jeho nákup by se měl soutěžit ve veřejné zakázce,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj nemůže pokračovat v krocích, které by vedly k nabytí akcií obchodní společnosti ČSAD Liberec, a.s. a závodu nebo části závodu společnosti ČSAD Česká Lípa a.s., ani společnosti BusLine a.s., která postup kraje u ÚOHS napadla.

Liberecký kraj však využil své zákonem dané možnosti podat proti rozhodnutí správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Žaloba byla zpracována zadavateli a odborníky, kteří nabídli Libereckému kraji svou pomoc, neboť se jedná o zásadní a precedentní otázku s dopadem na vztahy mezi samosprávami a obchodními společnostmi.

„Ročně jde z krajského rozpočtu na zajištění autobusové dopravy 330 milionů korun. Pokud bychom získali většinový podíl ve společnosti, která ji provozuje, případně založili vlastního autobusového dopravce, mohli bychom lépe kontrolovat další investice,“ dodala statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky